Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Δύο εργαστήρια της ΑΝΕΘ στο Λαχανά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. (ΑΝΕΘ), φορέας-εταίρος του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιριών των Νομών της Κ. Μακεδονίας, με τίτλο - «Δίκτυο ΑΝ.ΕΤ. Κ. Μακεδονίας», δύο εργαστήρια με θέματα: «Απασχόληση στην Ύπαιθρο: Προβλήματα, Δυνατότητες, Προοπτικές» και «Συμβουλευτική και γυναικεία επιχειρηματικότητα: Το παράδειγμα των γυναικών της Υπαίθρου», την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαχανά.

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν στα πλαίσια του Έργου «Οριζόντιες Δράσεις Στήριξης, Δικτύωσης, Ευαισθητοποίησης, Διάχυσης & Αναβάθμισης Δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού που Κατοικούν στις περιοχές παρέμβασης ΟΠΑΑΧ της Π.Κ.Μ.- Ευαισθητοποίηση», απευθύνονταν σε ανέργους/ες, επιχειρηματίες και γυναίκες μέλη συλλόγων και γυναικείων συνεταιρισμών. Τo Σχέδιο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 – Άξονας 6 -Μέτρο 11 : «Ειδικές Δράσεις Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΚΤ» και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (20%) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (80%).

Στόχος ήταν ο εντοπισμός προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Δήμου Λαχανά, η παρουσίαση νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών στον τομέα της επιχειρηματικότητας και η κινητοποίησή τους για ένταξη στην αγορά εργασίας ή την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Η έναρξη του πρώτου εργαστηρίου έγινε από την κ. Κατερίνα Δαδάτση, στέλεχος του τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων της ΑΝΕΘ, η οποία παρουσίασε τους στόχους των εργαστηρίων. Αναφέρθηκαν αναλυτικά οι δράσεις του Έργου, οι οποίες ενδεικτικά αφορούν την οργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη δικτύωση ανέργων και επιχειρήσεων και τη δημιουργία Παρατηρητήριου Απασχόλησης, με σκοπό την παρακολούθηση των ανέργων που προσέρχονται σε Κέντρα Συμβουλευτικής των Αναπτυξιακών Εταιριών της Κ. Μακεδονίας, αλλά και των επιχειρήσεων που επιζητούν εργαζόμενους.

Οι παρευρισκόμενοι ρώτησαν, κυρίως, για τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχει η ΑΝΕΘ και τους τρόπους αξιοποίησης από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας είτε ως απασχολούμενοι σε άλλες επιχειρήσεις, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως επιχειρηματίες. Οι περισσότεροι υπογράμμισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, όπως η δυσκολία πρόσβασης στην πληροφόρηση, οι δυσκολίες στη μετακίνηση και η κλειστή προς καινοτόμες ιδέες νοοτροπία των περισσότερων κατοίκων.

Στο δεύτερο εργαστήριο είχε προσκληθεί η κ. Μαρίνα Χιαμποπούλου, επιχειρηματίας ωφελούμενη από τη Δράση Συμβουλευτικής της ΑΝΕΘ. Παρουσίασε τον τρόπο που υποστηρίχθηκε από την ΑΝΕΘ και τελικά υλοποίησε την επιχειρηματική της ιδέα και μίλησε για την πορεία της επιχείρησής της.

Τo Σχέδιο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 – Άξονας 6 -Μέτρο 11 : «Ειδικές Δράσεις Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΚΤ» . Συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (20%) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (80%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: