Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Κόβει τις κουβέντες ο Εμπορικός Σύλλογος

"Πάγο" βάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην πρόθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδη, να αρχίσουν νωρίτερα οι εκπτώσεις, αφού δεν άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008. Με μια ιδιαίτερα ευγενική, αλλά ξεκάθαρη ανακοίνωση, του υπενθυμίζει ότι, ο θεσμός των εκπτώσεων, προστατεύεται από τους νόμους και δηλώνει πως δεν θα μετατρέψει "την αναρχία των δρόμων σε οικονομική αναρχία".
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου έχει ως εξής:
Σε απάντηση της επιστολής σας αντιλαμβανόμαστε την αγωνία σας σχετικά με τα θέματα της αγοράς, αλλά όπως γνωρίζετε το αίτημά μας για άνοιγμα της Κυριακής ήταν αποκλειστικά για την Κυριακή 28/12/2008 χωρίς καμία προέκταση για άλλη Κυριακή.
Όσον αφορά τις εκπτώσεις, αυτές διέπονται από το Ν.3377/2005, και έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης 15/01 και λήξης 28/02 και η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καθώς και του συνόλου των εμπόρων είναι να μην υπάρχει αναταραχή στην λειτουργία της αγοράς, να τηρούνται οι θεσμοί και οι νόμοι οι οποίοι δεν πρέπει να εφαρμόζονται κατά δοκούν.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει σημαία του την τήρηση των νόμων και των θεσμών με άμεση προτεραιότητα την μη μεταφορά της αναρχίας των δρόμων σε οικονομική αναρχία. Θεωρούμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες είναι προς όφελος της αγοράς, αλλά πρέπει να γίνονται διεξοδικές συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και όχι μέσω των Μ.Μ.Ε.
Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εάν και όποτε χρειαστεί τη συμβολή σας σε θέματα εμπορίου θέλει και πιστεύει ότι θα σας βρει συμπαραστάτη.

Να θυμίσουμε ότι, την Κυριακή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ρωτήθηκε για το θέμα των κλειστών καταστημάτων κι εξέφρασε την άποψη να αρχίσουν νωρίτερα οι εκπτώσεις. Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008 -και λίγο πριν γίνει γνωστή η επιστολή-ανακοίνωση του ΕΣΘ- ο κ. Ψωμιάδης ξαναρωτήθηκε και ξαναπάντησε:
«Νομίζω ότι ήταν μια προχωρημένη πρόταση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Προτείναμε να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 και να ανοίξει η αγορά την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, αφού διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με ένα επιπλέον ρεπό και με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 75%. Το έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, οι έμποροι, η αγορά, οι καταναλωτές, αλλά και οι εργαζόμενοι.
Είναι μία πρόταση για την οποία θα πρέπει να συναινέσουν και το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Αν δεν υπάρξει συναίνεση όλων των μερών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την πολύ καλή συνεργασία και την κατανόηση.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε στην αγορά φασιστικά φαινόμενα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται την Κυριακή;
Πάνω απ’ όλα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι η αγορά έχει δικούς της κανόνες και δεν επιτρέπεται αυτή η αναρχία και ο τσαμπουκάς κάποιων. Διότι δεν ζούμε σε δικτατορία, ζούμε σε δημοκρατία και η δημοκρατία έχει τα όριά της».

Για το θέμα, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Γαϊτανάκι υποκρισίας όλες αυτές τις μέρες. Χθες τα καμένα, αύριο οι εκπτώσεις, μεθαύριο κάτι άλλο. Συνεχώς ψέματα και δήθεν αφορμές. Γιατί δεν λένε την αλήθεια, τι φοβούνται; Μη χάσουν ψήφους;
Λένε πως θέλουν να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά γιατί δεν μας λένε πως τα μέτρα που παίρνουν είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουν και στην Αμερική, την Αγγλία, την Ισλανδία, την Γερμανία και την κρίση δεν την αντιμετωπίζουν. Αντίθετα γεμίζουν με στρατιές ανέργων και φτωχών τις πόλεις.
Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα ανταγωνίζονται για το ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τον ένα νόμο μετά τον άλλο ψηφίζουν εναντίον μας, θες για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για την διάλυση της παιδείας και της υγείας. Για όλα όσα διαμορφώνουν και καθορίζουν την ζωή μας και ένας νόμος που κλέβει ακόμα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει οι πρόγονοι μας ακόμα και με την ίδια τους την ζωή.
Τώρα θέλουν και την Κυριακή να μας την πάρουν για να την κάνουν χριστουγεννιάτικο δώρο σε μια φούχτα, 10 εταιρείες αλυσίδες ελέγχουν το 85% στο τρόφιμο, 15 μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% στην ένδυση και υπόδηση, 6 επιχειρήσεις ελέγχουν το 78% στα ηλεκτρικά, μεγαλέμπορους και πολυεθνικές μην τυχόν και με την κρίση μειωθούν πολύ τα κέρδη τους. Ο λαός δεν έχει λεφτά επομένως ο συνολικός τζίρος στο εμπόριο μειώνεται, δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους μεγάλους, μεσαίους, μικρούς κάποιοι πρέπει να φύγουν από την μέση. Ως γνωστό πάντα το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτό θέλουν να πετύχουν και γι’ αυτό θέλουν τις Κυριακές.
Όσο δε για το σεβασμό τους στα δικαιώματα των εργαζομένων το αποδεικνύουν καθημερινά. Αυτοί που ψήφισαν τις ελαστικές μορφές εργασίας, το 65ωρο, αυτοί που χειροκροτούν και μας λένε πως οι μισθοί που παίρνουμε είναι ότι καλύτερο, είναι οι ίδιοι που θα υπερασπίσουν και τα δικαιώματα μας. Κοροϊδία.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για δουλειά και τον φόβο της απόλυσης για να μην αντιδράσουμε και θεωρούν πως έτσι μπορούν να δημιουργούν την εικόνα πως οι εργαζόμενοι δεν είναι δυσαρεστημένοι αντίθετα συμφωνούν με ότι γίνετε. Αυτή όμως η τρομοκρατία δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τον μόνο δρόμο που έχουμε να διαλέξουμε.
Όσο για την ακριβή πρόταση του κ. Ψωμιάδη, αυτή έχει ως εξής(όπως διατυπώθηκε σε δελτίο τύπου το οποίο κυκλοφόρησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 29 Δεκεμβρίου 2008):
«Εκφράζοντας το διαρκές ενδιαφέρον μας για το μέλλον της αγοράς της Θεσσαλονίκης, ιδίως για τον μικροέμπορο και τον επαγγελματία των τοπικών αγορών, καταθέτουμε μια πρόταση ουσίας προς τους εμπορικούς συλλόγους και το Εργατικό Κέντρο του νομού μας.
Προτείνουμε να αρχίσουν οι εκπτώσεις από την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, οπότε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά σε όλο το νομό. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κυριακάτικη εργασία. Επιπλέον, ως αντιστάθμισμα προτείνουμε να δοθεί ένα ρεπό σε όσους εργαστούν ή την επομένη της Καθαρής Δευτέρας ή στις 24 Μαρτίου.
Σταθερή βούληση της Νομαρχίας μας είναι να βοηθάμε τους συμπολίτες μας εμπόρους ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η γενική οικονομική κρίση αλλά και αυτά που προκάλεσαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που έπληξαν καίρια την αγορά της Θεσσαλονίκης. Με την έναρξη των εκπτώσεων από την πρώτη κιόλας Κυριακή της νέας χρονιάς προσδοκούμε μεγάλα οφέλη για το εμπόριο και για τους πολίτες - καταναλωτές».
Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: