Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ζορπίδης: «Τίποτα δε διορθώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια»

eeth_zorpidis_pita_20120114_01Την απογοήτευση του για το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προκλήσεις των καιρών, ούτε στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας >>>

στο πλαίσιο του ετήσιου επίσημου δείπνου του Επιμελητηρίου για την καινούρια χρονιά που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου, στην Αποθήκη Γ΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ, Ζορπίδης «το 2012 φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσα έχουμε προβλέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι προβλέψεις για την οικονομία της Ελλάδος, όσο και οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις, συγκλίνουν στο ότι τα προβλήματα του 2011 θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα οξυνθούν».

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ανέτρεξε στις αντίστοιχες ομιλίες του των τριών τελευταίων χρόνων και διαπίστωσε ότι σε αυτό το διάστημα τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματιών παραμένουν. Όπως υπογράμμισε αυτά τα τελευταία χρόνια είχε επισημάνει –μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

* Οι επαγγελματίες θέλουν ένα κράτος που θα τους προστατεύει και θα δουλεύουν χωρίς να φοβούνται ότι κάποιοι θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ επιθυμούν ο κρατικός μηχανισμός να εμπνέει εμπιστοσύνη, να δίνει κίνητρα και ώθηση στους καλούς επαγγελματίες, να απομονώνει τα παράσιτα και η λειτουργία του να μη σκιάζεται από φαινόμενα διαφθοράς.

* Το παρεμπόριο είναι πραγματική μάστιγα.

* Η αγορά χρειάζεται  ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

* Για την αναθέρμανση  της οικονομίας χρειάζονται μέτρα  για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

* Είναι ανάγκη να  σταματήσει το κράτος τις αλόγιστες σπατάλες του και να αξιοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους σε παραγωγικές εργασίες.

* Να σταματήσουν  οι χρυσοπληρωμένες εθελούσιες έξοδοι εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

* Να σταματήσει  η φορομπηχτική θύελλα.

* Να ληφθεί μέριμνα  για την αδυναμία πολλών επαγγελματιών να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΘ είχε σημειώσει τη μαύρη λίστα του Τειρεσία «που αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα», το ρευστό «που δεν υπάρχει στην αγορά, κάτι πουν πνίγει τους επαγγελματίες» και την ανεργία «που εκτοξεύεται σε επικίνδυνα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή ύψη».

Να το ξανασκεφτεί  ο δήμος
Για την αγορά της  Θεσσαλονίκη ο Ζορπίδης σημείωσε ότι πάσχει όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, αλλά και λόγω άλλων αρνητικών παραμέτρων, όπως η φορολογική επιδρομή των τελευταίων χρόνων, η έλλειψη ρευστότητας, το εκτεταμένο παρεμπόριο.

«Οι επαγγελματίες στην πόλη μας –πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση- αντιμετωπίζουν και άλλα τοπικά θέματα που είναι σοβαρά και δημιουργούνται αδικαιολόγητα, όπως –για παράδειγμα- οι εγγυητικές επιστολές που ζητάει ο δήμος Θεσσαλονίκης από τις επιχειρήσεις εστίασης και δε δίνουν οι τράπεζες, αλλά και οι πινακίδες πάνω από το πρώτο όροφο που επίσης ο δήμος ζητάει να ξηλωθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι
Στη διάρκεια της ομιλίας του, που ήταν η  πρώτη μετά την επανεκλογή του  στη θέση του προέδρου του ΕΕΘ, ο κ. Ζορπίδης κωδικοποίησε ως ακολούθως  τους βασικούς στόχους του νέου Διοικητικού  Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την επόμενη τετραετία:

  • Την πραγματοποίηση τομών στο ασφαλιστικό των συναδέλφων με την ίδρυση επικουρικού ταμείου ασφάλισης τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και την προσέγγιση ακόμη και της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας για όλα τα μέλη μας, από το Ταμείο του καθενός και με την υποστήριξη και επίβλεψη του Επιμελητηρίου μας, που θα διαθέτει ακόμη και δικούς του ιατρούς.
  • Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία.
  • Τη μείωση του χρόνου έκδοσης των αδειών για όσα επαγγέλματα απαιτείται σχετική άδεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα στάδια έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Την ένταξη στην υπηρεσία μιας στάσης και των ατομικών επιχειρήσεων.
  • Τη συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων που υλοποιεί το επιμελητήριο.
  • Την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τη δημιουργία ενός Δημόσιου Φορέα  που θα χρηματοδοτεί τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με απλοποίηση των διαδικασιών και βελτίωση των σχέσεων με τους φορολογούμενους για να αποφεύγονται τα παραβατικά φαινόμενα.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ στο 15% μέσα σε μια τετραετία.
  • Την αύξηση αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ.
  • Την αναβολή για πέντε χρόνια κάθε αύξησης σε τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
  • Την κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των δανείων.
  • Την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου που θέτει ανώτατο όριο στα επιτόκια.
  • Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της «Τειρεσίας ΑΕ», κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συναλλακτική πίστη με ταυτόχρονο απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
  • Την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δόσεων για όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία.
  • Το πάγωμα των αυξήσεων των δημοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Τη δημιουργία, μέσω του ΕΣΠΑ, προγραμμάτων που να αφορούν αποκλειστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις  (0-9 υπαλλήλους) και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Την επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου υλοποίησης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα και την άμεση εκταμίευση των αντίστοιχων πόρων.
  • Την αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για διατήρηση θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων.

Προσωπικό θέμα 

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στην υπόθεση που αφοράτη θητεία του ως αντιδήμαρχο στο δήμο Θεσσαλονίκης για ένα χρόνο και τις κατηγορίες που επιχειρούν να του προσάψουν. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους είπε χαρακτηριστικά: «Σας διαβεβαιώνω ότι η δράση μου στην αυτοδιοίκηση είναι διάφανη, όσο ένα κρυστάλλινο ποτήρι. Δεν μπήκα στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ούτε νέος, ούτε άγνωστος, ούτε ανεπάγγελτος. Πρόσφερα την εμπειρία και την ενέργεια μου για το καλό της πόλης που γεννήθηκα και ζω. Η δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, θα αποδώσει την πραγματικότητα, έστω κι αν μέχρι τότε κάποιοι καλοθελητές επιχειρήσουν να σπιλώσουν το όνομα και την επαγγελματική μου πορεία. Δεν θα πετύχουν απολύτως τίποτα. Αγωνίζομαι από μικρό παιδί και αυτό εξακολουθώ να κάνω. Με τη συμπαράσταση της οικογένειας μου και των 180 εργαζομένων στην επιχείρησή μου. Και την δική σας ηθική στήριξη που είμαι σίγουρος ότι έχω, αφού σας νιώθω σαν δεύτερη οικογένεια, όπως και το Επιμελητήριο μας σαν δεύτερο σπίτι μου».


από το http://ellinikioikonomia.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: