Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην υπόθεση Καπελέρη

Μείζον ζήτημα είναι, για τη ΝΔ το θέμα Καπελέρη. Για το ΚΚΕ παίζεται μια φαρσοκωμωδία, ενώ ο ΛΑΟΣ περιμένει έντιμη απάντηση από τον Ευάγ. Βενιζέλο. Στο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζουν την υπόθεση με λαθρεμπόριο καυσίμων. Να τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για την υπόθεση: >>>

 

Για «μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας την εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα. Όπως επισήμανε μάλιστα ο κ. Μιχελάκης, το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

Σημείωσε επίσης ότι για όλα αυτά, «δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη», αλλά απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. «Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», κατέληξε.

«Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία», εξέφρασε οΛΑΟΣ. «Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως η παραγγελία για την άσκηση της δίωξης «εγείρει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση και επιβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει την άμμεση παραίτησή του εως ότου εκκαθαριστεί δικαστικά η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται».

Ο κ. Παπαδημούλης μάλιστα συνέδεσε την υπόθεση αυτή με τα σχέδια είχε το υπουργείο Οικονομικών για ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι Εφετών, όπως είναι οι νυν υπηρετούντες στην υπηρεσία (Πεπόνης και Μουζακίτης), οι οποίοι αντέδρασαν έντονα υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους: «Αυτή η σοβαρή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών».

Υπέρ της συγκρότησης ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, απαλλαγμένου από τις λογικές του συμβιβασμού τάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δε θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», επισήμανε στην ανακοίνωσή της.

Την ανάγκη να πέσει «άπλετο φως» όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση, «αλλά συνολικά στις σκοτεινές "φορολογικές διευκολύνσεις" του τύπου 4-4-2 που συντέλεσαν στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα», υπογράμμισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η Ελεάννα Ιωαννίδου.

«Ακόμη μια φορά φαίνεται πως η ασυλία της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας είναι εγγενής στο πολιτικό σύστημα και η διαφθορά αφορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Ελπίζουμε να μην παρεμποδιστεί στο εξής η Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: