Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη

Μία ακόμη ευκαιρία σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου, να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ/μήνα, δίνει η κυβέρνηση. >>>

 

Δεν κάνει, βέβαια, κάτι τέτοιο, επειδή μας… αγάπησε ξαφνικά. Ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από τα 8 έως 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία θεωρούνται εισπράξιμα από την τρόικα, ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού και να αποφευχθούν νέα εισπρακτικά μέτρα.

Με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 31 Ιανουαρίου, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε εφορίες ή τελωνεία ακόμη και σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ, όσοι υπαχθούν, θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση και εξοφλήσουν τα χρέη τους σε δόσεις, θα τύχουν μικρότερης έκπτωσης στις προσαυξήσεις, αφού, όπως προβλέπεται, υπάρχει δυνατότητα καταβολής των οφειλών ως εξής:

* εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,

* σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

* σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

* σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

* σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

* σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: