Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σε τρία χρόνια ο δρόμος από την Κορομηλά ως την Κρυσταλοπηγή Καστοριάς

Πέρασε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η σύμβαση για την κατασκευή των 16 χιλιομέτρων δρόμου που απομένουν, από τη Σιάτιστα, ως τα Αλβανικά σύνορα. >>>

 

Το έργο κατασκευής του τμήματος Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή μήκους   16 χλμ. και προϋπολογισμού  158,5 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και  δημοπρατήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Εκτιμάται ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι  τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Κάθετος Άξονας 45 αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα VIII, έχει μήκος 72 χλμ., περίπου, και συνδέει την Εγνατία Οδό, από τη θέση του Α/Κ Σιάτιστας, με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη θέση του Συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής. Το τμήμα του άξονα από την Σιάτιστα έως την Κορομηλιά, μήκους 51 χλμ., έχει κατασκευαστεί, στο πλαίσιο παλαιότερων εργολαβιών και έχει αποδοθεί σταδιακά σε κυκλοφορία.

Το έργο που δημοπρατήθηκε  περιλαμβάνει: Την πλήρη κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας από Κορομηλιά και για μήκος 16 χλμ., με τυπική διατομή τετράιχνου αυτοκινητόδρομου πλάτους  22,25 μ.,  και τα απαραίτητα συνοδά έργα, τρεις Ανισόπεδου Κόμβους(σε Κορομηλιά, ΛΑΡΚΟ και Ιεροπηγή) και τη δίδυμη σήραγγα Ιεροπηγής μήκους 560 μέτρων.

Η κατασκευή του υπολοίπου τμήματος Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή  μήκους  4 χιλιομέτρων(περιοχή Κρυσταλλοπηγής), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό μελέτης 38 εκ €  θα ανατεθεί στην Ανάδοχο Κοινοπραξία ευθύς ως ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες , σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προέκυψαν για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο άξονας Σιάτιστα –Αλβανικά σύνορα, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την εξωστρέφεια της Χώρας μας,  την ανάπτυξη της Δυτ. Μακεδονίας και την απασχόληση, σε μια περιφέρεια με πολλά προβλήματα» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: