Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αγοράζουμε ελληνικά, για να βάλουμε 20 δις το χρόνο στα ταμεία μας!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δ. Λακασάς
Να στραφούμε στα ελληνικά προϊόντα, για να... γλιτώσουμε την κρίση, πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, κατά τη διάρκεια της 36ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Μιας συνέλευσης που είχε και ένταση...>>>


«Αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ», υποστήριξε. Επικαλέστηκε εκτιμήσεις του καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δρος Μ. Γκλεζάκου.
Σύμφωνα με τον κ. Λακασά «δεν υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα». Πρότεινε να υιοθετήσουμε το δόγμα "παράγω και εξάγω".
Όσο για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα», υπολογίζονται στις 1.000 οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι τις 14/6, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία. Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Φούρλας. Πρόσθεσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μακροχρόνιο παγετώνα, καθώς η ύφεση βάθυνε και η ανεργία διογκώθηκε, ενώ το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2011 γυρίζει την Ελλάδα χρόνια πίσω, όντας ίσο με εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2005.
Πρόσθεσε ότι τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται για το 2011 πολλαπλασιάζονται και είναι ήδη υπερδιπλάσια σε σχέση με όσα προέβλεπε το μνημόνιο.

Υπέρ της συναίνεσης, αλλά...
Συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση, αλλά μόνο στοχευμένα, σε ό,τι θεωρεί ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Δεν πρόκειται, όμως, να παράσχουμε συναίνεση σε ό,τι θεωρούμε ότι είναι αποδεδειγμένα σφάλμα», είπε και υπενθύμισε τα επτά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που προτείνει η ΝΔ.
Τότε, ένα μέλος του ακροατηρίου σηκώθηκε από τη θέση του και φώναξε: "Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οι πολιτικοί να λένε ζήτω η ΝΔ ή κάτω το ΠΑΣΟΚ! Βρίσκεστε ακόμη στο 2003"! Ο ακροατής καταχειροκροτήθηκε και, για λίγα λεπτά, επικράτησε ένταση.
Εθνική στρατηγική εξωστρέφειας ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) της εταιρίας Pharmathen, Βασίλης Κάτσος(εξάγει φάρμακα και τεχνογνωσία σε 85 χώρες). Χαρακτήρισε την κρίση «ιστορικά πρωτοφανή ευκαιρία» που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα κα πρόσθεσε:
«Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν υπάρχουν διλλήματα. Δεν δέχομαι συζητήσεις που εκτυλίσσονται σήμερα για το τι είναι προτιμότερο, χρεοκοπία, αναδιάρθρωση, επιστροφή στη δραχμή κτλ. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να βγούμε μπροστά και να αντιστρέψουμε το κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: