Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι εξώσεων στη Θεσσαλονίκη

xreh_02Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι εξώσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικής στέγης, που μέχρι πρότινος υπολόγιζαν ως επιπλέον εισόδημα τα μισθώματα, να διεκδικούν από τους κακοπληρωτές νοικάρηδες ποσά συχνά αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εξώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται κατά μήκος της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει σχέση το ύψος του μισθώματος ή το μέγεθός τους.
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αναμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει κάνει υπομονή αρκετούς μήνες προτού καταφύγει στη λύση της έξωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δικάσιμος ορίζεται αρκετούς μήνες μετά την κατάθεση της αγωγής, ενώ η απόφαση μπορεί να εκδοθεί και τρεις μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση αγωγής για έξωση που κατατέθηκε στις 2 Μαρτίου και η εκδίκασή της θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μισθωτή που οφείλει ενοίκια ύψους 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να καταφύγει εσχάτως σε δικηγόρο, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία της έξωσης. Σύμφωνα με δικηγόρους, όσο αυξάνονται τα ανεξόφλητα μισθώματα, τόσο δυσκολότερο γίνεται να τα εισπράξουν κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα υψηλά ενοίκια που πλέον αποτελούν πρόβλημα. Πολλοί ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ποσό των 300 ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται και η ανεργία καλπάζει.

Πολλές είναι οι δικαστικές διαμάχες και για τα κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται σε πολυκατοικίες, ενώ αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στους 122.000 ανέρχονται οι λογαριασμοί που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προσανατολίζεται στη διακοπή του ρεύματος.

Δεκάδες αιτήματα δέχονται οι ΔΟΥ ανά τη χώρα για την έκδοση βεβαιώσεων, τις οποίες στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στα δικαστήρια ως επιβεβαίωση για τη μίσθωση του ακινήτου. Σύμφωνα με στελέχη εφοριών, ο αριθμός των βεβαιώσεων που εκδόθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους υπολογίζεται σε 4.000. Αν υπολογιστεί ότι στη χώρα λειτουργούν 286 εφορίες, η καθεμία έχει εκδώσει 15 βεβαιώσεις κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι ολόκληρο το 2010 οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων στις ΔΟΥ δεν ξεπέρασαν τις 8.500.


Με πληροφορίες από το www.makthes.gr

Περισσότερα με κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: