Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Η Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας, τίμησε για πρώτη φορά εκπρόσωπο της χώρας μας. Πρόκειται για τη διακεκριμένη οικονομολόγο Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην πρύτανη, καθηγήτρια και πρόεδρο του Ιδρύματος Δελιβάνη, η οποία εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας (έτος ίδρυσης 1918), με πρόεδρο σήμερα το διάσημος Ρουμάνο καρδιοχειρουργό, Vasile Candea. Με την ιδιότητά της αυτή, η διακεκριμένη οικονομολόγος, που ζει στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε πρόσφατα στο Συνέδριο της Ακαδημίας, στο Mioveni της Ρουμανίας, και ήταν η
πρώτη ομιλήτρια με θέμα: «Η κρίση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ποια είναι
Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, είναι αριστούχος απόφοιτος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Sorbonne του Παρισιού, όπου σπούδασε με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε το διδακτορικό της (Doctorat d' Etat es Sciences Economiques), με άριστα και διάκριση, ενώ έχει κάνει εξειδικευμένες σπουδές στα Πανεπιστήμια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ) και Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Είναι η πρώτη ελληνίδα Πρύτανης, με τρεις θητείες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργείου Συντονισμού, της ΥΠΑΒΕ, του ΟΟΣΑ των Παρισίων, μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια του CEDIMES Ελλάδας, Πρόεδρος του ιδρύματος "Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη".
Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, με Α' Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.
Έδωσε και δίνει, συνεχώς, διαλέξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα συνέδρια ανά την υφήλιο.
Το δημοσιευμένο έργο της, στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά ανέρχεται σε 43 συγγράμματα, μονογραφίες, έρευνες και σε 570 άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις, και τιμήθηκε με πρώτα βραβεία, επαίνους και βιβλιοκρισίες. Αυτό εκδόθηκε από οίκους ή σειρές του εξωτερικού, όπως ανάμεσα και σε άλλους του Macmillan, SEDES, Sithoff-Leyden, Cujas, Tiers Monde, Revue d' Economie Politique, Newsletter, L’Harmattan κ.ά. και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαζήση, Λιβάνη, Μαλλιάρη, Σάκκουλα.
Τα βιογραφικά της σημειώματα έχουν καταχωρηθεί σε πολυάριθμα Who's Who της υφηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: