Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Υπέρ του περιορισμού των αμυντικών δαπανών ο Ευάγ. Βενιζέλος

Την ανάγκη για περιορισμό των αμυντικών δαπανών με την υιοθέτηση αναθεωρημένων και πιο έξυπνων επιλογών προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπέρβαση της κρίσης, επισήμανε από το βήμα της ημερίδας-φόρουμ υψηλού επιπέδου, με θέμα «Προγράμματα Πολεμικού Εξοπλισμού ή Ανταγωνισμός εντός του Παρόντος Διεθνούς Οικονομικού Κλίματος», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η τρέχουσα κρίση έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό θέμα για όλες τις κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να μεταφερθούν πόροι στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και στις ανάγκες των πολιτών. Έτσι, κατά τον ίδιο, και στην Ελλάδα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζουν το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης, να μη δημιουργούν πρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις, να μετατρέπουν το θεσμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε νέου τύπου βιομηχανικές συνεργασίες και να αξιοποιούν την εγχώρια ερευνητική και παραγωγική υποδομή.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας δικτύων διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με αντικείμενο τα αμυντικά ζητήματα μεταξύ μεσαίων και μικρών χωρών και με τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι κατ΄ανάγκη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών επισήμαναν στις ομιλίες τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Bogdan Klich, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ουγγαρίας, Δρ. Csaba Hende, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Guy Teissier και ο υφυπουργός Άμυνας και Πολιτικής της Ρουμανίας κ. Viorel Oancea.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, επισκέφτηκαν την έκθεση DEFENSYS 2010, περιηγήθηκαν στα Περίπτερα, ενώ ο κ. Βενιζέλος εγκαινίασε και το Εθνικό Περίπτερο των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της DEFENSYS κ. Δημήτρη Μπακατσέλο, τον αντιπρόεδρο της HELEXPO και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της DEFENSYS κ. Γεώργιο Μαραντέλο, τον Πρόεδρο της ΔΕΘ κ. Γιάννη Κωνσταντίνου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΔΕΘ κ. Κωνσταντίνο Μαυράκη.

Η DEFENSYS με αριθμούς
Στην 1η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας συμμετέχουν 162 εταιρείες από 22 χώρες, 10 χώρες με κρατικά περίπτερα, ενώ 48 κράτη έχουν αποστείλει επίσημες αντιπροσωπείες. Παράλληλα, ως εκθέτες συμμετέχουν και οι διεθνείς φορείς NATO/NAMSA και EU/EDA.
Η έκθεση «DEFENSYS» διοργανώνεται από τη ΔΕΘ ΑΕ, τη HELEXPO ΑΕ και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ) υπό την αιγίδα και με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και συμπίπτει με την τριήμερη εθνική εορτή της Ελλάδος και τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ η δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης, το 2012, θα ενταχθεί στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: