Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τι προτείνει η ΤτΕ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Στην έκθεση αυτή, ο διοικητής της τραπέζης, Γιώργος Προβόπουλος επισημαίνει επίσης την ανάγκη περιστολής των δαπανών, προχωρώντας, όμως, σε λύσεις που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, καθώς προσθέτει ότι,
αν και γίνονται βήματα προόδου στην ελληνική οικονομία, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αύξηση των φορολογικών συντελεστών και για την επιτυχή έκβαση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα μας από τον περασμένο Μάιο. Αυτό τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ θέτοντας δύο προϋποθέσεις για τη Νομισματική Πολιτική.
Η πρώτη είναι η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα, με μια συνολική, ριζική ανασυγκρότηση του κράτους πάνω σε νέες βάσεις.
Η δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της εφαρμογής του Προγράμματος.
Ο κ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι αγορές με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να διατηρούνται ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Προσθέτει μάλιστα ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο.
Για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ των στρατηγικών συνεργασιών και των συγχωνεύσεων. Καλεί, επίσις, τις Τράπεζες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να λάβουν υπόψη τους ότι, ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των τραπεζικών εργασιών θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: