Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Επενδύσεις για την αλιεία μέσω ΕΠΑΛ και στη Θεσσαλονίκη!


Τρεις αναπτυξιακές εταιρίες συνεργάζονται και προτείνουν να εφαρμοστεί Τοπικό Πρόγραμμα Αλιείας, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΕΠΑΛ 2007-2013, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ -Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝΕΘ) η Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε -Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝΗΜΑ) και η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (Πιερική), αποφάσισαν να υποβληθεί, από την ΑΝΕΘ(ως υποψήφια Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας), συνολική πρόταση, για τη δυτική ακτή του Θερμαϊκού, που εκτείνεται και στους τρεις νομούς.

Η πρόταση υποβάλλεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας) για την υποβολή Σχεδίων Τοπικών Προγραμμάτων του Άξονα 4 «Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΑΛ 2007 – 2013), η οποία δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2008. Μια πρόσκληση που δίνει ευκαιρίες σε μικρές επιχειρήσεις (κάτω των δέκα ατόμων) και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα της Αλιείας.

Στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος περιλαμβάνονται δύο βασικές κατηγορίες Δράσεων:

  • Ιδιωτικές Επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών(περιλαμβάνονται επενδύσεις διαφοροποίησης προς μη αλιευτικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν τόσο από αλιείς, όσο και από μη αλιείς), όπως η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία, τον οικοτουρισμό και τον αλιευτικό τουρισμό, από επιχειρήσεις παροχής γενικών υπηρεσιών, χώρους εστίασης, οικοτεχνίες, μονάδες διανυκτέρευσης μικρής δυναμικότητας, αλλά και βιοτεχνικές μονάδες, δράσεις για τη στήριξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας, τη μεταποίηση και εμπορία. Το σύνολο των δράσεων αυτών απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (λιγότεροι από 10 εργαζόμενοι και ετήσιος κύκλος εργασιών μέχρι 2 εκ. ευρώ).
  • Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (περιλαμβάνονται δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συλλογικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), όπως η δημιουργία υποδομών για την ενθάρυνση τουριστικής δραστηριότητας, ή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η λειτουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης και η συνεργασία μεταξύ παράκτιων περιοχών μέσω της δικτύωσης, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η ΑΝΕΘ, η ΑΝΗΜΑ και η Πιερική, συνεκτίμησαν ότι στην περιοχή της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού Κόλπου, που εκτείνεται στους τρεις Νομούς, υπάρχει εθνικής σημασίας παραγωγική δραστηριότητα στην οστρακοκαλλιέργεια (πάνω από 80% της εθνικής παραγωγής) με χαμηλή όμως τοπικά ενσωματωνόμενη προστιθέμενη αξία και έλλειμμα εκσυγχρονισμού και υιοθέτησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, πλούσιο και διεθνούς σημασίας φυσικό περιβάλλον που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ιδιαίτερα συνεκτίμησαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης χρηματοδοτικών ευκαιριών της νέας Προγραμματικής Περιόδου για την περιοχή, προκειμένου να τεθεί με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους σε κίνηση η διαδικασία εξορθολογισμού των υφιστάμενων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, αλλά και διαφοροποίησης και εμπλουτισμού τους, με ταυτόχρονη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ως αντιστάθμισμα των περιορισμών που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του.

Ως περιοχή εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος προτείνεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα Τ.Δ. Σίνδου και Καλοχωρίου του Δ. Εχεδώρου, το Τ.Δ. Χαλάστρας και τα Τ.Δ. Κυμίνων και Μαλγάρων του Δ. Αξιού στο Νόμο Θεσσαλονίκης, το Τ.Δ. Κλειδίου στο Νομό Ημαθίας, και τα Τ.Δ. Ν. Αγαθούπολης, Μεθώνης και Μακρύγιαλου του Δ. Μεθώνης, το Τ.Δ. Πύδνας του Δ. Πύδνας, το Τ.Δ. Κορινού του Δήμου Κορινού στο Νομό Πιερίας. Η περιοχή αυτή έχει πληθυσμό 35.238 κατοίκους.

Την πρόταση υποβάλει, για λόγους μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ευελιξίας η ΑΝΕΘ, ως υποψήφια Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού της περιοχής παρέμβασης βρίσκεται εντός των ορίων του Ν. Θεσσαλονίκης και βέβαια την διαπιστωμένη επάρκεια της Εταιρείας να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: