Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Το προφίλ μίας επιχείρησης

Βλέπει τον τζίρο της να μειώνεται, χρωστά μέχρι 100.000 ευρώ σε δάνεια, οι ετήσιες πωλήσεις της δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ και τα κέρδη της τα 30.000 ευρώ, ενώ δεν ξέρει από πού να χρηματοδοτηθεί.
Αυτό είναι το προφίλ της μέσης επιχείρησης – μέλους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως καταγράφηκε σε πρωτογενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Καταγραφή και παρακολούθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών με σκοπό την ανάδειξη διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και δικτύωση Μ.Μ.Ε. στο Νομό Θεσσαλονίκης και στην π.Γ.Δ.Μ.», το οποίο είναι ενταγμένο στο «Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III - Πρόγραμμα γειτνίασης Ελλάδα – πΓΔΜ. 2000-2006» και συγκεκριμένα στο Μέτρο 2.1: «Ενίσχυση Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων για την Προώθηση της Διασυνοριακής Συνεργασίας», που υλοποιεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Μόλις το 30% των επαγγελματιών δηλώνει ικανοποιημένο οικονομικά από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλη έρευνα, που είχε πραγματοποιήσει η Αναπτυξιακή Εταιρία του ΕΕΘ «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία» τον Ιούνιο, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, το 86%, δήλωνε ικανοποιημένο από την επαγγελματική του δραστηριότητα. Αν και τα ευρήματα δεν μπορούν να συγκριθούν, καθώς έγιναν με διαφορετική μεθοδολογία και από διαφορετικές εταιρίες, η σύγκριση των δύο ποσοστών δείχνει μια σαφή απογοήτευση και ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία.

Η κρίση
Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΕΘ, το 40% των επαγγελματιών – μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει συνάψει δάνειο (επαγγελματικό ή στεγαστικό) το ύψους του οποίου δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα τα τελευταία 3 χρόνια για τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΕΘ, καθώς κατά το διάστημα 2005 – 2007 παρουσιάζεται μείωση του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων.
Η μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών πλήττει κυρίως τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων – ποτών.
Συγκεκριμένα, στην τριετία σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εμφάνισαν μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι τρόφιμα – ποτά, διαφήμιση και τουρισμός.

Δυσκολίες χρηματοδότησης
Μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΕΘ έχουν υλοποιήσει χρηματοδοτούμενα έργα (αγορά εξοπλισμού, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κτλ) κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση (ελλιπής ενημέρωση, δεν πληρούν τα κριτήρια κτλ.).
Μεγάλο είναι και το κενό στην ενημέρωση για τις πηγές χρηματοδότησης. Μόνο το 50% των επιχειρήσεων γνωρίζουν τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, ενώ κυριότερες πηγές ενημέρωσης είναι το επιμελητήριο, οι σύμβουλοι και το διαδίκτυο.

Δράση τώρα
«Η έρευνα αποκαλύπτει ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: οι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, που μέχρι και σήμερα είναι αποκομμένοι από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Χρειαζόμαστε νέα ευέλικτα προγράμματα που σήμερα δεν υπάρχουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας.
«Το σημερινό σύστημα δανειοδότησης και ενισχύσεων δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της πολύ μικρής επιχείρησης. Περισσότερο από ποτέ προβάλλει η ανάγκη για ένα άλλο σύστημα. Η πρόταση που συζητήθηκε στην τελευταία γενική συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης για τη μετατροπή των Επιμελητηρίων σε οργανισμούς παροχής μικροπιστώσεων με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και το κυριότερο να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις», κατέληξε.

Οικονομικά αποτελέσματα
Το 55% των επιχειρήσεων εμφανίζει κύκλο εργασιών μικρότερο των 100.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρήσεων που απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις δήλωσαν ότι τα καθαρά κέρδη τους δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη ανήκουν κατά κύριο λόγο στους κλάδους των ασφαλειών, μεσιτών, συμβούλων και διαφημιστών. Σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην κατανομή των καθαρών κερδών της τριετίας.

Απασχόληση
Συνολικά το 95% των επιχειρήσεων μελών του ΕΕΘ απασχολεί λιγότερο από 10 άτομα, πρόκειται δηλαδή για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στον κλάδο των τροφίμων – ποτών και των μεσιτών οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ατομικές, ενώ και στους λοιπούς κλάδους το προσωπικό δεν ξεπερνά τα 10 άτομα.
Πάνω από το 50% του προσωπικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις μέλη του ΕΕΘ είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι ζητούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις
Το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουνε χαρακτήρα οικογενειακής επιχείρησης. Η ανάπτυξη επιχειρηματικής στρατηγικής (35%), η παροχή φορολογικών και νομικών διευκολύνσεων για την μεταβίβαση τους σε μέλη της οικογένειας (22%) και η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες / καινοτομίες (22%) αποτελούν για τις οικογενειακές επιχειρήσεις τα κυριότερα εργαλεία ενίσχυσης της θέσης τους στην αγορά.
Τα κυριότερα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης αποτελούν ο διεθνής ανταγωνισμός (30%), το ασταθές φορολογικό περιβάλλον (28%) και η γραφειοκρατία (26%).

Διασυνοριακές σχέσεις
Η έρευνα αποκαλύπτει και τα μεγάλα περιθώρια επέκτασης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στην αγορά των Σκοπίων, καθώς πολύ λίγες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πελάτες από την γειτονική χώρα. Αντίθετα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις της πΓΔΜ έχουν πελάτες από Ελλάδα, κυρίως από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Συνολικά το 30,26% των επιχειρήσεων μελών του ΕΕΘ έχει πελάτες από άλλες χώρες (Ρουμανία, Κύπρος, Αλβανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Γεωργία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ουκρανία, Αγγλία, Πολωνία, Βέλγιο κτλ).
Η συνολική επίδοση των Σκοπίων είναι καλύτερη, καθώς το 52% των επιχειρήσεων έχουν πελάτες από άλλες χώρες (Ιταλία, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία, Γερμανία, Αίγυπτος κτλ.
Μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών καταγράφεται στο εμπόριο τροφίμων και τις τουριστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: