Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Οικογενειακές υποθέσεις οι επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα


Πιστοί στην οικογενειακή παράδοση παραμένουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δ. Μπακατσέλος, 7 στους 10 Βορειοελλαδίτες βιομήχανους δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από την οικογένειά τους σ΄ ότι αφορά την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση.
Επίσης, 8 στους 10 δηλώνουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα δείχνει να ανταποκρίνεται στις αρχικές τους προσδοκίες και ότι τα πράγματα πηγαίνουν «καλύτερα», ή «το ίδιο καλά» σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, σε δείγμα 118 επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΘ και σε 30 νέους επιχειρηματίες(γράφτηκαν στο μητρώο του ΕΒΕΘ τα τελευταία 5 χρόνια και δεν είναι άνω των 35 ετών).
Συντριπτικό είναι το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι το γενικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας δεν ευνοεί την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας: το 90% των ερωτηθέντων. Άλλο ένα 74% πιστεύει ότι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Ελλάδας. Ίδιο(74%) είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών που αποκαλύπτουν ότι δεν έλαβαν οικονομική υποστήριξη από το κράτος, μέσω κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζει κάποιος νέος, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, είναι η έλλειψη υποστήριξης και κινήτρων από το κράτος.
«Οι νέοι χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση, βοήθεια και συμμετοχή στα προγράμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.
Ο κ. Μπακατσέλος υποστήριξε ότι, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα τις βιώσουμε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν θα «πέσει» η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει ένα «μαξιλάρι» που μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι πιθανόν να πηγαίνουμε καλύτερα από τους άλλους. Πιστεύω ότι το πραγματικό μέγεθος της κρίσης θα φανεί μετά τις γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά, διευκρίνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να εφαρμοστούν άμεσα. «Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην αγορά», τόνισε.
Τέλος, θύμισε ότι εκτός από τις αρνητικές εξελίξεις που πλήττουν και την ελληνική οικονομία οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα από την υπολειτουργία του λιμανιού.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: