Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Φορολογική παράταση ζητάν από τον Αλογοσκούφη οι έμποροι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξάμηνη παράταση στις διαδικασίες της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ζητά με επιστολή του, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Αλογοσκούφη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, είναι γεγονός, με δεδομένες τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αγοράς για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «η ραχοκοκαλιά της οικονομίας», έρχονται, για μια ακόμη φορά, να συμπληρώσουν, με χρήματα που δεν έχουν, τα δημόσια έσοδα.

Αναφερόμαστε στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, την οποία, με δεδομένο την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν εκατομμύρια ανέλεγκτες υποθέσεις, αποδεχτήκαμε, παρά την πάγια θέση μας ότι τα βιβλία και τα στοιχεία θα πρέπει να είναι σεβαστά και η φορολόγηση θα πρέπει να γίνεται με βάση τα λογιστικά αποτελέσματα των διαχειριστικών χρήσεων.

Η πίεση που ασκείται, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στις φορολογούμενες Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, να αποδεχθούν τα σημειώματα περαίωσης και να καταβάλλουν, εντός 10 ημερών, τα ανάλογα ποσά, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει, με ουσιαστικά μέτρα, την επιχειρηματικότητα, η οποία, άλλωστε, είναι το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης.

Για όλα τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι επιβάλλεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός 6μήνου στις διαδικασίες της περαίωσης σε όποια φάση και αν βρίσκεται αυτή. Συγκεκριμένα, προτείνουμε, σε όσες, μεν, επιχειρήσεις έχουν σταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα, να δοθεί 6μηνη παράταση στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, σε όσες, δε, δεν έχουν αποσταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα να ανασταλεί η διαδικασία της περαίωσης για 6 μήνες. Επίσης, για όσες περιπτώσεις έχει καταβληθεί η προκαταβολή του 20%, να ισχύσει η 6μηνη παράταση για το υπόλοιπο των δόσεων.

Θεωρούμε ότι το μέτρο που προτείνουμε, θα συμβάλλει, εν μέρει, στην αποκλιμάκωση του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, το οποίο επιφορτίζεται δραματικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: