Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Κλείνει το εργοστάσιο της Siemens

Τις προσεχείς εβδομάδες θα κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού της Siemens Enterprise Communications (SEN) στην Θεσσαλονίκη. To κλείσιμο είχε αναγγελθεί, από την εταιρία, ήδη από τον Φεβρουάριο 2008.
Η μητρική εταιρία Siemens από τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συνομιλίες με ενδιαφερομένους από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την πώληση του εργοστασίου, οι οποίες, δυστυχώς, δεν απέφεραν καμία ικανοποιητική λύση.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κανείς από τους υποψήφιους αγοραστές δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια βιώσιμη λύση για την συνέχιση και εξασφάλιση της παραγωγής. Καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση αυτή ήταν η χαμηλή εκμετάλλευση του δυναμικού του εργοστασίου, καθώς και η ραγδαία αλλαγή τεχνολογίας στην SEN - από το Υλισμικό (Hardware) στο Λογισμικό (Software).
Επόμενο βήμα είναι η έναρξη συνομιλιών με τον Ελληνικό Σύλλογο Εργαζομένων ούτως ώστε να εξευρεθεί κοινωνικά αποδεκτή λύση για τους περίπου 230 εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την λειτουργία του το 1964 και έλαβε για κάποιο χρονικό διάστημα χρηματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η SEN θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από την συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα επιδοτήσεων.
Τους εργαζόμενους επισκέφθηκε, στο εργοστάσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι κήρυξαν απεργία διαρκείας και προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγανάκτηση και την αντίθεση τους προς την Διοίκηση της Εταιρίας και την Κυβέρνηση, για το κλείσιμο του εργοστασίου. Ο κ. Πρωθυπουργός έφυγε από την Θεσσαλονίκη και τον ακολουθούν δύο λουκέτα, Στις 20 Σεπτέμβρη, μεθαύριο, της ΒΙΑΜΥΛ και στις 31 Οκτώβρη της Siemens. Η Κυβέρνηση με πρωτοφανή βιασύνη ξεπούλησε τον ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM, χωρίς καν να σκεφθεί στην διαπραγμάτευσή της με τους Γερμανούς, την λειτουργία του εργοστασίου της SIEMENS και τους εκατοντάδες των εργαζομένων σε αυτό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής πολιτικής για τα οποία είναι τόσο υπερήφανος ο κ. Πρωθυπουργός".

Ο κ. Μαγκριώτης προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008, το ΠΑΣΟΚ, "όπως είχε δεσμευτεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Κλιμακίου του με επικεφαλή τον Γραμματεά κ. Γιάννη Ραγκούση στο εργοστάσιο τις ημέρες της ΔΕΘ", θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: