Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της Siemens

Ερώτηση στη Βουλή, για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βραζιλίας πίεσαν τη μητρική εταιρία και πέτυχαν να μην κλείσουν αντίστοιχες μονάδες στις χώρες τους και ρωτούν την κυβέρνηση αν σκοπεύει να κάνει κάτι ανάλογο.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν:
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχασε πλέον κάθε πρωτοβουλία και στον τομέα της οικονομίας, αφού, με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η διεθνής οικονομική κρίση θεωρείται ανυπέρβλητη και οι αυτοματισμοί της αγοράς η μόνη επιλογή. Το επόμενο θύμα αυτής της κυβερνητικής αδράνειας είναι η SIEMENS Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., θυγατρική της SIEMENS AG.
Η ανακοίνωση από τη γερμανική εταιρία του κλεισίματος του εργοστασίου Siemens στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζομένων, οι οποίοι κήρυξαν απεργία διαρκείας και προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου.
Το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη, είναι μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και απασχολεί 240 εργαζομένους.
Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, καθώς μόνο τα τελευταία έξι χρόνια, διενήργησε πωλήσεις ύψους 625 εκ. €, αποκομίζοντας καθαρά κέρδη 87 εκ. € προ φόρων.
Είναι μια εταιρεία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, αφού τα παραγόμενα προϊόντα εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό. Με την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει αποτελεί κέντρο μεταφοράς τεχνογνωσίας για εκατοντάδες εργαζομένους, επιστήμονες και φοιτητές.
Επιπλέον, η τοποθεσία του εργοστασίου είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς βρίσκεται εντός του χώρου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας». Θα μπορούσε δηλαδή να αποτελέσει το επίκεντρο υλοποίησης παραγωγικών διαδικασιών, καθ’ ότι διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου και ανάλογο επιστημονικό προσωπικό. Είναι αδιανόητο να απειλείται σήμερα με διακοπή των εργασιών της μια επιχείρηση, που βρίσκεται στην καρδιά της (υπό δημιουργία) «Ζώνης Καινοτομίας»στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ένα ακόμη κρίκο στην συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της πόλης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη υψηλό δείκτη ανεργίας της περιοχής.
Ωστόσο, η πρακτική της απραξίας, την οποία έχει επιλέξει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν είναι μονόδρομος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δύο άλλα εργοστάσια της SIEMENS AG, ένα στη Γερμανία και ένα στη Βραζιλία, που παράγουν παρόμοια προϊόντα και για τα οποία είχε εκδηλωθεί η ίδια πρόθεση, ύστερα από παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χώρων τους, απέφυγαν το κλείσιμο.
Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, δεν αντέχει να προστεθεί άλλη μια επιχείρηση στο μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν βάλει «λουκέτο», αφήνοντας τους εργαζομένους χωρίς εργασία και την οικονομία με σοβαρότατα παραγωγικά κενά. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το κλείσιμο μια επιχείρησης με το αντικείμενο, την κερδοφορία, την παραγωγικότητα και τις προοπτικές της SIEMENS Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
  • Επειδή το κλείσιμο του εργοστασίου θα πλήξει την ανάπτυξη και την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος.
  • Επειδή θα μειωθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές.
  • Επειδή θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
  • Επειδή θα υπάρξει απώλεια τεχνογνωσίας στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
  • Επειδή θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στα ύψη.
  • Επειδή η Siemens είναι ο βασικός προμηθευτής της Deutsche Telekom.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Εάν προτίθεστε να απαιτήσετε από την Siemens και την Deutsche Telekom την ακύρωση της απόφασης για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens, δεδομένου ότι, οι κυβερνήσεις στη Γερμανία και Βραζιλία πέτυχαν την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο των αντίστοιχων εργοστασίων.
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αποτροπή του κλεισίματος της επιχείρησης Siemens στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου, ότι η σχετική πρόθεση της μητρικής εταιρίας, γνωστή εδώ και πολλούς μήνες, δεν βασίζεται σε οικονομική ή τεχνολογική ανεπάρκεια της επιχείρησης;
  3. Εν τέλει τι βαραίνει περισσότερο την Κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή; Η Ζώνη Καινοτομίας, η υψηλή τεχνολογία, οι θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές ή η «αξιοποίηση» του οικοπέδου του εργοστασίου που βρίσκεται σε μία ζώνη υψηλής αξίας και ζήτησης;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαγκριώτης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρήστος Αηδόνης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Χρύσα Αράπογλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Δριβελέγκας, Εύα Καϊλή, Χάρης Καστανίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Γιώργος Λιάνης, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τσετίν Μαντατζή, Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Πετσάλνικος, Παναγιώτης Σγουρίδης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχαήλ Τιμοσίδης, Χάρης Τσιόκας, Γιώργος Φλωρίδης και Οσμάν Χατζή Αχμέτ.
Για το ίδιο θέμα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, όταν πήγαν και τον συνάντησαν οι εργαζόμενοι, το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2008, δήλωσε:
«Όταν εγώ μιλάω για τα καθημερινά προβλήματα, ένα από αυτά είναι και το θέμα του εργοστασίου της Siemens. Δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα στο Βατοπαίδι. Έχουμε και καθημερινά προβλήματα, στα οποία πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να δείξει το πραγματικό της ενδιαφέρον. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια έκλεισαν χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα ή μετακινήθηκαν σε άλλες βαλκανικές χώρες. Νομίζω ότι πρέπει η κυβέρνηση να αποτρέψει την απόφαση για το κλείσιμο της Siemens στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, με τη Γερμανία έχουμε πολύ καλές διακρατικές σχέσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Siemens στη Θεσσαλονίκη Μπάμπης Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε το Νομάρχη για τη στήριξη και ζήτησε από όλες τις παρατάξεις «να συνεχίσουν την κοινωνική τους παρέμβαση, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: