Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Τρώμε... φθηνό ψωμί


Σταθερή προβλέπεται ότι θα παραμείνει, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, η τιμή του ψωμιού(είναι στα 65 λεπτά ανά κιλό στη Θεσσαλονίκη). Αυτό πιστεύει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου του κλάδου, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, «υπάρχουν ενδείξεις ότι στην αγορά των αλεύρων θα υπάρξει μία μείωση της τάξης των 2-3 λεπτών ανά κιλό, κάτι που σημαίνει ότι θα καλυφθεί η διαφορά από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, που προέρχεται από τα ακριβά καύσιμα και άλλους παράγοντες». Όπως τόνισε, το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται φθηνότερα κατά 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα είναι κατά 12% υψηλότερες.
Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς ψωμιού (συμπεριλαμβανομένων και των αρτοπαρασκευασμάτων) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ.Μούσιος, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το μερίδιο των φούρνων της γειτονιάς, που έχουν... αμορτισέρ, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να απορροφούν τους κραδασμούς της αγοράς, είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και των αρτοβιομηχανιών και super market 250 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 14.400 αρτοποιία, στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2 έως 4 άτομα, και λιγότερες που απασχολούν μέχρι 10 άτομα. Στους φούρνους της γειτονιάς απασχολούνται άμεσα 67.000 άτομα, ενώ έμμεσα ο κλάδος στηρίζει άλλες 70.000 οικογένειες, με εκείνους που εργάζονται στις αλευροβιομηχανίες και τους κυλινδρόμυλους.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αρτοποιών, οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για το ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη(bake off) είναι ανύπαρκτοι. «Από τις 600 επιχειρήσεις bake off μόνο 50-60 έχουν συμμορφωθεί. Το 90% των σούπερ μάρκετ με «θερμές γωνιές» λειτουργεί παράνομα κι επωφελείται από το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι», ανέφερε.
Οι αρτοποιοί επανέφεραν το αίτημα για αναγραφή στη συσκευασία του πότε και του που παρήχθη η κατεψυγμένη ζύμη. Μίλησαν κατά του ασφαλιστικού(«εγκληματική προχειρότητα ενοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών»)και υποστήριξαν ότι «το επάγγελμα από το 1968 είναι ελεύθερο και κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο».
Στη διάρκεια του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, θα παρουσιαστεί έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικογένεια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον φούρνο της γειτονιάς, χρησιμοποιεί ψωμί σε καθημερινή βάση κι αγοράζει από τα σούπερ μάρκετ λόγω πίεσης χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: