Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μαύρη τρύπα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία


Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δυόμισι... δισ. ψάχνει να βρει η κυβέρνηση, για να καταβάλει συντάξεις στους δικαιούχους διαφόρων ταμείων. Αυτό είναι το ποσό που αναζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως, τουλάχιστον, το παραδέχτηκαν οι ίδιοι. Έσπευσαν, πάντως, να προσθέσουν ότι η κυβέρνηση έχει λύσεις, αλλά θα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι δυο αρμόδιοι, για το θέμα, υπουργοί, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν, σήμερα το μεσημέρι, συνεργασία για θέματα που απασχολούν τα δύο υπουργεία αλλά κυρίως για το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "μετά τη συνάντηση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2009 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και μαζί με τον κ. Λοβέρδο δρομολογούνται μία σειρά από πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συνολικά"!
Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Είπε ότι, μέσα στο 2009, "διευρύνθηκε η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό καθώς και η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα με τεράστια προβλήματα και τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης πέραν από τη νομοθετημένη".
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο ήδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά.
"Αν σκεφθούμε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στα 8 δισ. και ανέβηκε στα... 30, τότε η αναγωγή είναι λογική" σχολίασε, στο "SN" το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής του κινήματος (και στις εκλογές του 2006) αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Δημ. Μάρδας. Και πρόσθεσε:
"Αυτές είναι οι ανάγκες, για να καλυφθούν οι συντάξεις των ταμείων, ως το τέλος του έτους. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο συνέβαινε και το 1992"
Σε ερώτησή μας για το πώς θα μπορούσαν να βρεθούν τα απαιτούμενα ποσά για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, εκτίμησε ότι τέτοιο πρόβλημα δε θα υπάρξει. "Δεν έχουν ενταχθεί, ακόμη, στον προϋπολογισμό, τα κομμάτια των ειδικών λογαριασμών, τα οποία υπολογίζεται ότι θα δώσουν έσοδα 1,5 ως 2 δισ. ευρώ. Να, ένας εύκολος τρόπος, για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού".
Πάντως, υπογράμμισε ότι "ως χώρα βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση" κι εξέφρασε την άποψη ότι "η κατάσταση επιβαρύνθηκε, ιδιαίτερα, από τις πρόσθετες αμοιβές και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις".
Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, τα βήματα αυτά είναι, ήδη, έτοιμα και δε θα καθυστερήσουν καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: