Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Κόντρα Χατζηγάκη-Μπατζελή

«Κινδυνολογεί και παραπληροφορεί τον αγροτικό κόσμο η κα Μπατζελή». Αυτό υποστηρίζει, με αφορμή τις απόψεις που διατυπώνει τον τελευταίο καιρό μέσα από συνεντεύξεις της, αλλά και "με διαρροές στον τύπο", η νέα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, για πιθανή περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες, ο πρώην Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο κ. Χατζηγάκης επισημαίνει ότι "η επιχείρηση της κας Υπουργού να παραπληροφορήσει τους Έλληνες αγρότες σχετικά με την έγκαιρη και σύννομη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και να μεταφέρει ευθύνες που δεν έχουν στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είναι παντελώς ανυπόστατη".
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγάκη:
I) Από το 1997 η χώρα μας είχε υποχρέωση να θέσει σε λειτουργία ένα πλήρες σύστημα γεωαναφοράς των αγροτεμαχίων (LPIS-GIS), κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2004 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
• Το Δεκέμβριο του 2006, αναθέσαμε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2008 και απεφεύχθη το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο επίσειε στη χώρα η Επίτροπος κα M. Fisher-Boel.
• Προς αποφυγή μελλοντικής απειλής με πρόστιμα για τη χώρα μας, καθώς και για να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των αγροτών, αναθέσαμε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. την ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και την καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων («Αγροτικό Κτηματολόγιο»).
• Η Κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε, μέσω των υπεύθυνων Συνεταιριστικών Ενώσεων, τις εγγραφές των 920.000 περίπου αιτήσεων ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαϊου 2009 (για πρώτη φορά –για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες– με δαπάνες από τον Εθνικό προϋπολογισμό ύψους 75 εκατ.€ για την τριετία 2009-2011 και όχι με χρήματα των αγροτών, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ), ενώ άρχισε η ψηφιοποίηση με εντατικούς ρυθμούς.
• Κατά δήλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009, το 1/3 των Συνεταιριστικών Ενώσεων (σύνολο 105) είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη ψηφιοποίηση, το δεύτερο 1/3 είχε φθάσει στο 40-50% και στο υπόλοιπο 1/3 ένα μέρος βρίσκονταν στο 20-35% και ένα άλλο έως 19% με δυναμική εξέλιξη (εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων).
• Η δική μας επιλογή να αναθέσουμε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. την εκτέλεση του «αγροτικού κτηματολογίου», δηλαδή την παραγωγή των νέων χαρτογραφικών υποβάθρων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ψηφιοποίησης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ της χώρας, αποδείχθηκε μοναδική διέξοδος και λύση, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις σχετικές υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε. και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες.
ΙΙ) Η κα Μπατζελή οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της σαν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αντί να μεταφέρει ευθύνες σ’ εμάς.
Συγκεκριμένα:
Πρώτο. Όταν η κα. Μπατζελή αναφέρεται σε καταλογισμούς από την Ε.Ε. σε βάρος της χώρας μας, ύψους 1,5 δις ευρώ, ασφαλώς είτε αποκρύπτει εσκεμμένως, είτε δεν γνωρίζει ότι αυτοί αφορούν περιπτώσεις καταβολών επιδοτήσεων εκτός κοινοτικής νομοθεσίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο. Ο ενδεχόμενος κίνδυνος για περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων σε ποσοστό 10% είχε προκύψει το 2008, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανελαστικά απαιτούσε την ανταπόκρισή μας σε σχετικές δεσμεύσεις του Action Plan που συνυπογράψαμε.
Εμείς κατορθώσαμε στη συνέχεια και κυρίως στο πρώτο τετράμηνο του 2009 να φτάσουμε σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας, καθώς όταν οι κοινοτικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι επιτέλους η χώρα μας έκανε σωστά και ανταποκρίθηκε στα συμπεφωνημένα, αποσοβήθηκε αυτή η περικοπή. Κάθε ισχυρισμός της κας. Υπουργού ότι η ΝΔ δεν προχώρησε στην εγκαθίδρυση ενός δίκαιου συστήματος πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων, όταν εμείς θεραπεύσαμε αδυναμίες και καθυστερήσεις πολλών ετών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και αποτελεί παραπληροφόρηση που δεν τιμά τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς αναβαθμίσαμε το σύστημα καταβολής επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να προγραμματίζεται η ημερομηνία καθορισμού πληρωμής των επιδοτήσεων και να συμπίπτει με την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου-αγρότη, γνωστοποιώντας έγκαιρα χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Παράλληλα, έληξαν εκκρεμότητες πληρωμών όλων των προηγούμενων ετών, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
Τρίτο. Η δυνατότητα πληρωμής με προκαταβολή για τη φετινή χρονιά από 16/10/2009 του 70% των κοινοτικών επιδοτήσεων, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Κρατών-Μελών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στους Έλληνες αγρότες είναι γνωστό, πάντως, ότι υπάρχει και η εναλλακτική λύση των πληρωμών μέσω ειδικής ταμειακής διευκόλυνσης από την ΑΤΕ. Πρόκειται για συνηθισμένη τακτική που ακολουθήθηκε και κατά το παρελθόν.
Τέταρτο. Ο ισχυρισμός ότι η νέα Υπουργός θα ζητήσει από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Demarti να συμφωνήσει για τη διευκόλυνση της χώρας μας, όσον αφορά την ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, σκοπεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, αφού αυτό αποτελεί δεδομένη δυνατότητα της χώρας μας.
Συνεπώς, κάθε ισχυρισμός περί «αγώνων» στην Ε.Ε. γίνεται εκ του πονηρού και αποτελεί προσπάθεια εύκολου εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και των αγροτών, οι οποίοι γνωρίζουν τα δεδομένα και αναγνωρίζουν κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Είναι σίγουρο τέλος, ότι η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση δεν βοήθησε ποτέ ούτε τους Έλληνες αγρότες, ούτε γενικότερα την Ελληνική γεωργία.

Αυγή: Το έπος της flexicurity

Γράφει η εφημερίδα "Αυγή" στο βασικό της θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης: "Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στις αρχές της νέας χρονιάς θα νομιμοποιεί, με κάποιες προσαρμογές, τις εργασιακές μορφές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε αναγκασθεί να χαρακτηρίσει ως μεσαίωνα. Χθες, ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, συναντήθηκε με τον ΣΕΒ, κύκλοι του οποίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία με την κυβέρνηση, την οποία ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε "λειτουργική".
Εξάλλου, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου για τα εργασιακά τοποθετήθηκε ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης, ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Τσιτουρίδη και βασικός εισηγητής της flexicurity, της "ευελιξίας με ασφάλεια".
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα νομιμοποιεί ακραίες μορφές ελαστικής εργασίας, με τη μετατροπή πολλών αυτοαπασχολούμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς, χωρίς τα δικαιώματα των μισθωτών. Παραμένει ασαφές αν στην κατηγορία των μισθωτών θα ισχύει η συλλογική σύμβαση και από ποιον θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης διατηρείται η ενοικιαζόμενη εργασία με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας του 2008 και καθιερώνεται η τετραετής επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με μοναδική δέσμευση να μην προχωρούν σε απολύσεις για μια πενταετία".

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ελέγχους θέλουν οι φορτηγατζήδες

Εντατικούς ελέγχους στα φορτηγά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζητούν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών οδηγών στη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και, ταυτόχρονα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους.
Το Συνδικάτο Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ο Ερμής» επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στα φορτηγά αυτοκίνητα στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ανύπαρκτοι. Καταγγέλλοουν ότι, σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, δεν υπάρχουν τα αρμόδια για τους ελέγχους κλιμάκια (νομαρχιών, τροχαίας, επιθεώρησης εργασίας και ΙΚΑ).
Επίσης, οι οδηγοί δεν ελέγχονται για θέματα υγείας, το 95% περίπου των φορτηγών που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι μεταχειρισμένα, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών αλλάζουν λάστιχα στα οχήματα για να περάσουν ΚΤΕΟ και στη συνέχεια επανατοποθετούν τα παλιά, φθαρμένα, ελαστικά.
Ζητούν ειδικούς ελέγχους στα φορτηγά που χρησιμοποιούν ιδιώτες εργολάβοι για μεταφορές στα εργοτάξια της ΔΕΗ στην Κοζάνη και στα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, καταγγέλλουν ιδιοκτήτη εταιρίας φορτηγών στη Θεσσαλονίκη ότι δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και ότι πρόσφατα απέλυσε παράνομα οδηγούς.

Τρεις φορές πάνω οι ακάλυπτες επιταγές σε Μακεδονία-Θράκη

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση έκαναν οι συνάδελφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τις ακάλυπτες επιταγές. Χρησιμοποίησαν ως πηγή τον "Τειρεσία" και διαπίστωσαν ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2009, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν σε τριψήφιο ποσοστό, σε σχέση με πέρυσι, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το αρνητικό ρεκόρ έχει ο νομός Ξάνθης κατά τον μήνα Απρίλιο, όταν η αξία των ακάλυπτων επιταγών απογειώθηκε κατά 952,2%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος (με πηγή τον "Τειρεσία"). Στο ίδιο διάστημα, σημαντικά μειωμένος ήταν ο αριθμός των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους δρόμους της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε στα 481,9 εκατ. ευρώ, έναντι 153,9 εκατ. πέρυσ. Η μεγαλύτερη αύξηση (326,4%) σημειώθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο.
Αναλυτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 391,8 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας (+410,7%) και ο Σεπτέμβριος ο καλύτερος (+125,9%). Στη δυτική Μακεδονία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε στα 35,5 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στα 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκε στο 9μηνο η αξία των ακάλυπτων στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των ακάλυπτων επιταγών κατά το εννεάμηνο, στους νομούς για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ήταν οι εξής: +952,2% και +722% στον νομό Ξάνθης κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα και +653% στον νομό Εβρου τον Ιούνιο.

Χάλια και η αγορά αυτοκινήτων
Σε ό,τι αφορά τα καινούργια αυτοκίνητα, ο συνολικός αριθμός ΙΧ αυτοκινήτων, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη Μακεδονία και τη Θράκη στο 9μηνο ανήλθε σε 36.715, έναντι 42.804 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μεγαλύτερη πτώση στην αγορά σημειώθηκε τον Απρίλιο (-42,3%), ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μήνες Ιανουάριος (-41,6%), Φεβρουάριος (-29,2%) και Μάρτιος (-37,1%).
Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησαν στο 9μηνο 16.878 αυτοκίνητα, έναντι 19.747 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πτωτικοί ήταν οι μήνες Ιανουάριος-Απρίλιος και οι Ιούλιος και Σεπτέμβριος (-32,9%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν Μάιος, Ιούνιος και Αύγουστος.

Βιοτέχνες: Πήξαμε στις ακάλυπτες


Εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς βιοτέχνες έχουν γίνει αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών ενώ τρεις στους δέκα ξεκίνησαν τη διαδικασία σφράγισής τους. Τέσσερις στους δέκα έδωσαν, κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη τους, κάποιες μέρες παράτασης μέχρι να εισπράξουν την επιταγή ενώ τρεις στους δέκα την έδωσαν πίσω στον πελάτη τους και την αντικατέστησαν με μία πιο μακρινή.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Οι επιπτώσεις των ακάλυπτων επιταγών στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης» που πραγματοποίησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, διενεργήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου σε δείγμα 473 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν συναλλαγές με επιταγές (είτε ως εκδότες, είτε ως παραλήπτες).

Σε ωρολογιακή βόμβα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εξελίσσονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές όπως προκύπτει από την ερώτηση ‘ποιο είναι το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο έχετε εκδώσει ή έχετε λάβει επιταγή;’. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το πιο σύνηθες διάστημα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είναι οι οκτώ μήνες, το μικρότερο ο ένας μήνες, ενώ υπήρξε αναφορά και για 24 μήνες.

Αναγκαίο κακό για να προχωρήσει η αγορά θεωρούν τις μεταχρονολογημένες επιταγές τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες, ενώ έξι στους δέκα τις χαρακτηρίζουν λάθος πρακτική, η οποία πρέπει να σταματήσει να υφίσταται.

Με μεταχρονολογημένες επιταγές, τουλάχιστον εννέα μηνών, δουλεύουν κυρίως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και ακολουθούν οι μικτές (με οκτώ μήνες) και οι παροχής υπηρεσιών (με επτά μήνες).

ΑΔΙΚΟΣ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο Τειρεσίας το 39% απαντά ότι είναι δίκαιος έναντι 49% που απαντά ότι είναι άδικος.

Το 39% απαντά ότι ο Τειρεσίας θα πρέπει να γίνει αυστηρότερος (η παραμονή σε αυτόν να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια), το 35,1% ότι θα πρέπει να γίνει πιο ελαστικός ως προς τον χρόνο παραμονής, ενώ το 14,6% να παραμείνει ως έχει.

Επτά (71%) στους δέκα συμφωνούν να υπάρξει τραπεζική κάλυψη μέσω υποθήκης ακινήτων ή δέσμευσης άλλων περιουσιακών στοιχείων για τους κατόχους μπλοκ επιταγών, ενώ αντίθετοι προς τα μέτρα αυτά είναι τρεις στους δέκα, ήτοι 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Αντέχουν οι βιοτέχνες

Αντοχές στην κρίση εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγγραφές στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) μπορεί μεν να μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, αλλά υπάρχει σχετική στασιμότητα στους ρυθμούς. Μειωμένες ήταν στο 9μηνο και οι διαγραφές επιχειρήσεων, λόγω "λουκέτου", συνταξιοδότησης κτλ.
Πάντως, το σημερινό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών σε τίποτα δεν θυμίζει τις "παλιές καλές εποχές" πριν από την κρίση, όταν οι πρώτες αυξάνονταν κατά 20%-30% ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο. «Οι ΜΜΕ ακόμη αντέχουν. Το πώς, το ξέρουν μόνο οι ίδιες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, στο εννεάμηνο 2009, οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 16%, στις 889 από 1.060 πέρυσι και οι διαγραφές κατά 8,5%, στις 786 από 863. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, τα "σκήπτρα" κράτησαν στο 9μηνο οι ατομικές επιχειρήσεις (603) και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες (195).
Από το σύνολο όσων εγγράφηκαν στα μητρώα του ΒΕΘ στο 9μηνο, οι 742 ήταν νέες επιχειρήσεις, οι 97 άλλαξαν επωνυμία, οι 28 νομική μορφή, οι 11 έκαναν επανέναρξη, οι πέντε άλλαξαν αντικείμενο, ισάριθμοι μετακινήθηκαν σε άλλη επιμελητηριακή περιφέρεια και μία συγχωνεύτηκε.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μαγόπουλος επεσήμανε ότι για τη στήριξη του κλάδου "η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη λειτουργία του κράτους, ώστε οι επιχειρηματίες να ξέρουν τί θα γίνει αύριο".
Στο μεταξύ, παρά τις δύσκολες ημέρες για τον κατασκευαστικό κλάδο, η πλειονότητα των νέων εγγραφών στα μητρώα του ΒΕΘ, αφορούσε στο εννεάμηνο οικοδομικά επαγγέλματα (15,07%, ήτοι 134 επιχειρήσεις). Κατά το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο την πρωτιά των εγγραφών κατείχαν και πάλι τα οικοδομικά επαγγέλματα με 16,23%, αλλά είχε διευκρινιστεί τότε ότι η αύξηση αυτή αφορούσε κυρίως "περιφερειακά" της οικοδομής επαγγέλματα (π.χ, υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους) και όχι οικοδόμους.
Σημαντικό μερίδιο μεταξύ των νεοεισερχόμενων στο ΒΕΘ διαθέτουν οι διάφορες υπηρεσίες (13,27%), ο κλάδος των ναυπηγείων-συνεργείων (12,48%) και τα προϊόντα από μέταλλο (6,41%).
Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές, τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν -με ποσοστό 20,1%- τα είδη ένδυσης, γεγονός που "φωτογραφίζει" την περαιτέρω συρρίκνωση του δοκιμαζόμενου κλάδου.
Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά στις διαγραφές εμφανίζονται στους κλάδους των ποτών και κτηνοτροφίας - δασοπονίας - λατομείων (0,13% αντίστοιχα). Οι 267 από τις 786 επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ σημαντικός (261) είναι ο αριθμός αυτών που έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών.

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Μπαγιάτικο" μπακάλικο στην Καλαμάτα!

«Το μπακάλικο της Θεσσαλονίκης» στην Καλαμάτα σχεδιάζουν να στήσουν στις 23-29 Νοεμβρίου 2009 οι διοργανωτές των εκδηλώσεων των "Δρόμων της Ελιάς". Πρόκειται για μια ιδέα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε συνέχεια της συνεργασίας με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και με στόχο να δημιουργηθούν συνέργιες μεταξύ επιχειρηματιών των δύο περιοχών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν χώρο 60 τετραγωνικών στους Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες-μέλη του (σε delicatessen κατάστημα, με την επωνυμία «Μυλόπετρα», που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας), προκειμένου να εκθέσουν παραδοσιακά τυποποιημένα προϊόντα της περιοχής. Επίσης, τα μέλη του ΕΒΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με εμπόρους και ιδιοκτήτες τοπικών δικτύων της Μεσσηνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.messianianchamber.gr ή να καλούν το ΕΒΕΘ (τηλ. 2310 370 132).

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τι ισχύει με τις αγροτικές ενισχύσεις

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σε πρώτη ανάγνωση το Σχέδιο του Κοινοτικού Προϋπολογισμό έτους 2010. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Γεωργίας και της Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, τακτικό μέλος της οικείας Επιτροπής, επισημαίνει τις ακόλουθες διασφαλίσεις:
-Επαναφορά των πιστώσεων στις περιπτώσεις όπου το Συμβούλιο είχε προβεί σε περικοπές.
-Διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων για τον καπνό (με καταψήφιση της τροπολογίας της Ομάδας των Πρασίνων για μηδενισμό των σχετικών πιστώσεων).
-Αύξηση των πιστώσεων α) για την χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, β) για το πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία και γ) για τα προγράμματα υπέρ των απόρων (παροχή τροφίμων).
-Χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης της Οικονομίας, για την επέκταση των ευρυζωνικών και ενεργειακών δικτύων και υποδομών στις αγροτικές περιοχές.
-Σύσταση Ταμείου Γάλακτος.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ήταν ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής, ο οποίος υπέβαλε τροπολογίες στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, οι οποίες και έγιναν δεκτές από την εν λόγω Επιτροπή.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την σύσταση Ταμείου Γάλακτος επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Μόνη η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εισηγήθηκε την δημιουργία του Ταμείου Γάλακτος ήδη από το 2007. Έκτοτε, εργάστηκε συστηματικά για την καθίδρυσή του. Είναι η ομάδα του ΕΛΚ, η οποία υπέβαλε τροπολογία στο Σχέδιο Προϋπολογισμού 2010 για τη σύσταση Ταμείου Γάλακτος, η οποία και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ομάδα του ΕΛΚ, στηρίζοντας τους δοκιμαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς, ψήφισε στην Ολομέλεια υπέρ του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για το εν λόγω Ταμείο. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών, υπαναχωρώντας από τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί, ζήτησε, με τροπολογία της στην Ολομέλεια, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ. Η θέση των Σοσιαλιστών θέλησε να ευνοήσει συμφέροντα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εις βάρος μεσογειακών προϊόντων.
Αντιθέτως, η πρόταση που υιοθετήθηκε τελικά από την Ολομέλεια (300 εκατ.) είναι ικανοποιητική, τεκμηριωμένη και απολύτως ρεαλιστική. Μπορεί δηλαδή να τύχει θετικής ανταπόκρισης από το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου συναντάται αντίσταση από τους βασικούς συνεισφέροντες στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Επιπλέον, κατά τον κ. Παπαστάμκο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό περιθώριο γεωργικών δαπανών (περιθώριο μεταξύ δαπανών και δημοσιονομικής οροφής) στον προϋπολογισμό του 2010 για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών σε άλλους γεωργικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Αναστολή για τους ημιυπαίθριους

Αναστέλλεται, για έξι μήνες, ο νόμος, που είχε περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την πληρωμή τέλους για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Στους έξι μήνες θα επανεξετάσουμε το θέμα και θα το δούμε σε πιο ολοκληρωμένη βάση», δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη.
Έκανε λόγο για μια ρύθμιση, η οποία «έχει μόνο εισπρακτικό και όχι πολεοδομικό χαρακτήρα». Όπως διευκρίνισε η υπουργός, η περίπτωση όσων έχουν ήδη πληρώσει το τέλος θα συμπεριληφθεί ως ειδική σε νέο νόμο, ενώ παγώνουν οι αιτήσεις που έχουν γίνει για την πληρωμή του τέλους, αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, φιλοδοξώντας να αντλήσει έσοδα περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίδραση Ψωμιάδη για την κατάργηση των stage και την ανεργία 100.000 υπαλλήλων

«Η κυβέρνηση δείχνει το… "κοινωνικό της πρόσωπο". Αντί να εξαγγείλει μονιμοποίηση, προαναγγέλλει διώξεις, σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία μόλις έγινε κυβέρνηση φρόντισε να μονιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι». Αυτό δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την κατάργηση των stage. Πρόσθεσε πως, «με όσα ακούσαμε χθες από τους υπουργούς, διογκώνει αντί να λύσει ένα πρόβλημα έντονα κοινωνικό που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο για τους συμβασιούχους έργου όσο και για τα stage».
«Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επιτρέψουμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε 300.000 συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Στο κάτω κάτω κανείς πολίτης δε χρωστά να πληρώνει τις αμαρτίες του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα λήξει θετικά η ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας.
«Να κάνει προσλήψεις και να μοριοδοτήσει την προϋπηρεσία τους, ώστε να μη χάσει το κράτος την εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και 4-5 χρόνια μόνο και μόνο επειδή εργάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ», συμπλήρωσε. «Διαφορετικά, να είστε βέβαιοι ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση -και όχι μόνο- χωρίς τους συμβασιούχους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ομαλής λειτουργίας και σύντομα θα εξαναγκασθεί σε λουκέτο», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Συρρικνώνονται οι ελληνικές εξαγωγές

H συνεισφορά των εξαγωγών στον πλούτο που παράγουν οι περιφέρειές της συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια (από το 2004 και μετά). Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαίδης, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του δ.σ. του ΣΕΒΕ, στο οποίο συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη, με δύο υφυπουργούς κεντρικών υπουργείων (σ.σ. Οικονομίας και Εσωτερικών), θα βοηθήσει τη Βόρεια Ελλάδα να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση».
«Ζητούμενο είναι η αναστροφή των πολιτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στους δρόμους της υπανάπτυξης, της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης», είπε ο κ.Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, interreg), θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και με λογική στήριξης των περιφερειακών δομών.
Σε ό,τι αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό εξαγωγικής πολιτικής ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «το κρίσιμο στοιχείο για να υπάρξει εξωστρέφεια είναι η ανταγωνιστικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαίδης έθεσε στον υφυπουργό ζήτημα προσδιορισμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών περιφερειών. Όπως είπε το υφιστάμενο πλέγμα δομών στήριξης των εξαγωγών είναι αναποτελεσματικό, καθώς «τα τελευταία χρόνια σχεδόν το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται μόλις από δύο περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας ο κ.Θωμαίδης επικαλούμενος στοιχεία της ΕΣΥΕ, επισήμανε ότι στην Κ. Μακεδονία οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2004 και μειώθηκαν στο 12% του ΑΕΠ το 2007, ενώ αντίστοιχα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη από το 9,2% το 2004 συρρικνώθηκαν στο 7,6% του ΑΕΠ το 2007.

με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πόλεμος για το... γάλα στο Λουξεμβούργο

Η αντιμετώπιση της κρίσης στον γαλακτοκομικό τομέα συζητήθηκε, εντός κτιρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Εκτός κτιρίου περίπου 2.000 ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί διαμαρτύρονταν, φώναζαν συνθήματα, πετούσαν γάλα στους δρόμους, συγκρούονταν με την αστυνομία. Από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο συμμετείχε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Μεταξύ άλλων, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων, που εκτός από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού, δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη εγκατάλειψής της.
Όπως ανέφερε, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.
Η κ. Μπατζελή τάχθηκε επίσης υπέρ των πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια της αγοράς, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την επισήμανση καταγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.
Κατατέθηκαν και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις, για παρέμβαση της Ε.Ε. στην αγορά γαλακτοκομικών, όπως η αγορά του στοκ, κάτι που στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε... λίμνες γάλακτος και βουνά από βούτυρο. Η επιτροπή, όμως, απέρριψε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί γάλα σκόνης για ζωοτροφές. Η διεθνής πτώση των τιμών των γαλακτοκομικών ανάγκασε την Ε.Ε. να αναλάβει δράση, ειδικά κάτω από την πίεση 20 μελών κρατών. "Θα αδειάσω τις τσέπες μου και θα παράσχουμε 280 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες, αν και ήδη έχουν ικανοποιηθεί αρκετά από τα αιτήματά τους", σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος για αγροτικά θέματα, Μαριάν Φίσερ Μπόελ.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Να μην πάει στράφι η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους λένε οι ιδιοκτήτες

«Η υπάρχουσα ρύθμιση πιστεύουμε ότι αποτελεί μια ρεαλιστική βάση, η οποία δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, δεδομένου ότι πάνω από 10.000 χώροι έχουν δηλωθεί σε όλη τη χώρα, και καθημερινά δηλώνονται περισσότεροι», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με τους ημιυπαίθριους.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία δήλωσης αλλαγής χρήσης χώρων μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από μια φερέγγυα πρόταση της πολιτείας η οποία θα δίνει λύση σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και θα τους απαλλάσσει οριστικά από κάθε ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια».
Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει στην υπουργό πως:
«Α. Η νέα ρύθμιση που θα εισηγηθείτε θα πρέπει να είναι από κάθε άποψη πιο ελκυστική για τον πολίτη από την προηγούμενη. Μόνον έτσι θα έχει μαζική ανταπόκριση και θα επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η διόλου ευκαταφρόνητη δημοσιονομική της απόδοση.
Β. Η νέα ρύθμιση δεν θα δημιουργεί νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιπέτειες στους πολίτες που έχουν ήδη προσέλθει στην ισχύουσα διαδικασία. Αντίθετα, αν είναι εφικτό, κάθε βελτίωση θα πρέπει να ισχύσει και γι΄αυτούς.
Γ. Η νέα ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις οικοδομές οι οποίες έχουν λάβει οικοδομική άδεια μέχρι και την ημέρα που θα την ανακοινώσετε. Έτσι θα λυθεί και η σύγχυση και οι αδικίες από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της αναγγελίας της προηγούμενης ρύθμισης».
Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ έχουν ως εξής:
«1. ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ. H ισχύουσα ρύθμιση ορθά καλύπτει και άλλες περιπτώσεις αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων στα ισόγεια των κτιρίων, αλλά κυρίως στα υπόγεια. Επειδή στα υπόγεια τα εμβαδά των χώρων που έχουν αλλάξει χρήση δεν είναι μικρά, όπως των ημιυπαιθρίων, και πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλες τιμές ζώνης, η εκτίμησή μας είναι ότι το μέτρο θα σημειώσει μεγάλη δημοσιονομική αποτυχία, καθόσον οι ενδιαφερόμενοι θα απόσχουν μαζικά από τη διαδικασία αυτή λόγω του υψηλού κόστους της εισφοράς που θα οφείλουν, η οποία είναι βασισμένη στην τιμή ζώνης α΄ορόφου. Το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί αν, ειδικά και μόνον για τους υπόγειους χώρους, χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της εισφοράς και ο κλασσικός μειωτικός συντελεστής 0,60 του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, δηλαδή μειωθεί το ποσό της εισφοράς υπογείων κατά 40%.
«2. ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. Η ισχύουσα ρύθμιση δεν καλύπτει την αστική πλευρά του θέματος, διότι αφήνει όσους καταβάλουν την εισφορά, απροστάτευτους στις τυχόν κακές διαθέσεις κάποιων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας τους, οι οποίοι μπορούν οποτεδήποτε, με βάση τον κανονισμό της, να ζητήσουν από τα πολιτικά δικαστήρια (διαδικασία του άρθ. 17 παρ. 2 του Κώδ. Πολ. Δικονομίας περί «διαφορών συνιδιοκτητών») την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα διατάσσει την κατεδάφιση ή τη βίαιη επαναφορά της χρήσης του σε ότι καθορίζεται από την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου, ακόμη και αν έχει πληρωθεί η εισφορά! Επειδή πολλές φορές, δυστυχώς, οι εξώδικες αλλά και οι δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των συνιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικιών φτάνουν στα άκρα, για την νομική ασφάλεια των πολιτών που θα δηλώσουν τους χώρους τους, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο, χωρίς να αλλοιώνει τις διατάξεις ουσιαστικού δικαιόυ, η νέα ρύθμιση να ορίζει ότι:
«Στην περίπτωση κτιρίων που υπάγονται στις εν γένει διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας δεν εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την επαναφορά της χρήσης χώρου στην από την πράξη σύστασης προβλεπόμενη χρήση του, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης και καταβολής της εισφοράς του παρόντος».
3. ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΛΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Στην περίπτωση δήλωσης αλλαγής χρήσης ισόγειων χώρων που έχουν ανεξαρτησία χρήσης (ισόγειες θέσεις στάθμευσης ή υπόγεια που έγιναν κατοικίες), θα πρέπει ρητά να καθοριστεί ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν να ρευματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ [DEHr.AT] με ιδιαίτερο μετρητή ρεύματος, κάτι το οποίο δεν καλύπτεται ή δεν διευκρινίζεται από την υπάρχουσα ρύθμιση.
4. ΠΑΤΑΡΙΑ - ΣΟΦΙΤΕΣ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ: Εφόσον η ρύθμιση που έχει εισαχθεί καλύπτει μόνον χώρους που βρίσκονται μέσα στο νόμιμο όγκο των οικοδομών, πρέπει η νέα ρύθμιση να συμπεριλάβει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παταριών και των σοφιτών, με τις εξής προυποθέσεις:
* Θα υπάρχει διάγραμμα κάτοψης και τομή από μηχανικό ή αρχιτέκτονα που θα βεβαιώνει ότι αυτά βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του περιγράμματος των οικοδομών, ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση του ύψους της οικοδομής και ότι υπάρχει στατική επάρκεια του κτιρίου.
* Η νομιμοποίηση θα καλυφθεί με αντίστοιχη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλοποιημένη διαδικασία, όπως έγινε προ δεκαετίας για την αλλαγή χρήσης ισόγειων και υπόγειων χώρων.
5. ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ - ΥΨΟΥΣ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ κλπ. Οι τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία όχι μόνον είναι ατελέσφορες για να περιορίσουν το πρόβλημα των ημιυπαίθριων, αλλά κυριολεκτικά καταστρέφουν τις νέες οικοδομές. Η μείωση του ποσοστού των ημιυπαίθριων και ο καθορισμός μικρότερων διαστάσεων δεν παρεμποδίζουν τη δημιουργία νέων, με άλλα συστήματα. Ομως οι διατάξεις για την ταπείνωση της οροφής των υπογείων τα καθιστούν δυσπρόσιτα ως χώρους στάθμευσης, λόγω της τεράστιας και επικίνδυνης, πλέον, κλίσης που θα έχουν οι ράμπες τους, αυτό δε, μαζί με την ουσιαστική κατάργηση των ισόγειων χώρων στάθμευσης, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκινήτων στις πόλεις μας. Γι΄αυτό θα πρέπει να ξαναδείτε τις διατάξεις αυτές, γιατί φοβόμαστε ότι κάνουν ζημιά στις νέες οικοδομές, χωρίς να κάνουν το καλό που επαγγέλλονται».

από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πρόταση ΕΕΘ για επαγγελματικό πάρκο στο Λαγκαδά

Πρόταση για τη δημιουργία επαγγελματικού πάρκου στο Λαγκαδά, στην έκταση που οι δήμοι Λαγκαδά και Μυγδονίας υπέδειξαν για την εγκατάσταση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
«Ο χώρος υπάρχει και τι καλύτερο από το να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των επαγγελματιών του Λαγκάδα, και της Θεσσαλονίκης γενικότερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες της επαρχίας Λαγκαδά.
«Θα μπορούσαν να μεταφερθούν δραστηριότητες που ασφυκτιούν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως οι επιχειρήσεις εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΕΘ και η αναπτυξιακή εταιρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία» για την ενημέρωση των επαγγελματιών της περιοχής για τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η κατασκευή του Επαγγελματικού Πάρκου μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Ακολούθησε διάλογος και παρουσίαση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν τους επαγγελματίες. Το ΕΕΘ με τη λειτουργία της Αναπτυξιακής του εταιρίας «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία» παρέχει καθημερινά χρήσιμες πληροφορίες για χρηματοδοτικά προγράμματα, διαδικασίες αδειοδοτήσεων, καθώς και για νομικά και φορολογικά ζητήματα σ’ όλα τα μέλη του.

Ημερίδα για την τυποποίηση

Στις 9-10 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η 6η Διεθνής Συνδιάσκεψη “Standardization, Protypes and Quality: A Means of Balkan Countries’ Collaboration” η οποία διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Τυποποίηση» (ΕΝΕΠΡΟΤ). Συνδιοργανωτές ήταν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Προτυποποίησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το ΑΤΕΙΘ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Η Συνδιάσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Ανάπτυξης. Την έναρξη κήρυξε ο Αντινομάρχης κ. Γεώργιος Τσαμασλής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο κ. Ιωάννης Βεργίνης, εκ μέρους του Γραφείου Προτύπων και Τυποποίησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η Μόνιμη Επιτροπή «Τυποποίησης, Πιστοποίησης και Διαχείρισης Ποιότητας» (ΜΕ-ΤΠΔΠ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Την έναρξη ακολούθησε η απονομή των βραβείων ΕΝΕΠΡΟΤ 2009 για τα οποία παραβρέθηκαν και παρέλαβαν οι εξής:
Ο κος Κων/νος Μολφέσης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ΓΕΤΕ ΕΠΕ παρέλαβε το βραβείο «Διάκριση Πρότυπου Επιχειρηματία» οποίο απονέμεται σε εκείνους που η επαγγελματικής τους δραστηριότητα εμπίπτει στα πλαίσια ενός ελληνικού επιχειρηματικού προτύπου.
Ο κ. Κων/νος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού παρέλαβε το «Γέρας Κοινωνικού Προτύπου», το οποίο απονέμεται σε εκείνους που με τη συνεισφορά και δραστηριότητά τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού προτύπου.
Εκ μέρους του κ. Νικόλαου Μουσιόπουλου, Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, παρέλαβε Τιμητική πλακέτα ο κ. Τσιάφης Ιωάννης, η οποία απονέμεται σε εκείνους που συνεισέφεραν άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη και διάδοση της τυποποίησης, των προτύπων και της ποιότητας και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της ΕΝΕΠΡΟΤ.
Ο κος Γεώργιος Βαρουφάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Χαλυβουργικής, Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΛΟΤ, παρέλαβε Ειδικό βραβείο για τη συνεισφορά του στο αντικείμενο της Τυποποίησης των Προτύπων και της Ποιότητας στην Ελλάδα
Για λογαριασμό της προσκεκλημένης κας Tomris Giritlioğlu, Σκηνοθέτιδας της ταινίας «Πληγές του Φθινοπώρου (η οποία τελευταία στιγμή δήλωσε αδυναμία να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) το δεύτερο Ειδικό βραβείο παρέλαβε η κα Nevnihal Erdogan, το οποίο της απονεμήθηκε για τη συνεισφορά της στην προαγωγή της κατανόησης και στον παραμερισμό του φανατισμού μεταξύ των Βαλκανικών λαών.
Στη Συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν 34 εισηγήσεις (όλες στην αγγλική γλώσσα) ενώ το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων κρατήθηκε ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο ημερών με σταθερή συμμετοχή σε όλες τις συνεδρίες.
Το πρωινό της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Βαλκανικών Συνδιασκέψεων (Balkan Coordinating Committee-BCC) με συμμετοχή εκπροσώπων από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διοργανώσεις των Βαλκανικών Συνδιασκέψεων και γενικότερα θέματα τυποποίησης, προτύπων και ποιότητας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.
Την Κυριακή, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Βεργίνα, όπου συμμετείχαν και ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους συμμετέχοντες της Συνδιάσκεψης διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων Αλβανοί, Ρουμάνοι, Τούρκοι και Έλληνες.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΙΝΚΑ: Μην αγοράζετε πετρέλαιο με πάνω από 0,52

Συμβουλή, στους καταναλωτές, να μην αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης πιο ακριβά από 0,52%, δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ). Μάλιστα, χαρακτηρίζει "αισχροκέρδεια" την πώληση του πετρελαίου θέρμανσης σε οποιαδήποτε τιμή άνω του 0,52 ευρώ το λίτρο.
Σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, δηλ. στα μέσα Οκτωβρίου 2008, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα Ελληνικά Διυλιστήρια ήταν 480 και πλέον ευρώ ο τόνος (0,48 το λίτρο) και την ίδια εποχή (μέσα Οκτωβρίου 2008) οι εμπορικές εταιρείες πωλούσαν και παρέδιδαν στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης προς 680 ευρώ τον τόνο (0,68 το λίτρο). Δηλαδή με προσαύξηση τιμής στο εμπόριο της τάξης του 40% ενώ φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα ΕΛΠΕ είναι 355 ευρώ ο τόνος (0,35 το λίτρο) και σημειώνει ότι η εκτίμηση της οργάνωσης των καταναλωτών είναι πως η λιανική τιμή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 0,52 λεπτά το λίτρο.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Χριστοδουλάκης: Να αναβαθμιστούν τα ΑΕΙ

Ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας σε πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όσο για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το εντόπισε στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Ο κ. Χριστοδουλάκης με την ιδιότητα του καθηγητή πανεπιστημίου παρέδωσε το εναρκτήριο πανηγυρικό μάθημα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας υποδοχής των πρωτοετών
φοιτητών.
Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι φοιτητές των οικονομικών σχολών διδασκόμενοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν το θέμα του πρώτου μαθήματος των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, εκτός των θεμάτων των ΑΕΙ, επισήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είχε πραγματικά αίτια και ρίζες και για να εξέλθει η παγκόσμια κοινότητα από αυτήν είναι ανάγκη να αλλάξουν βασικές δομές της πραγματικής οικονομίας, που αφορούν στους θεσμούς εποπτείας και τις δημοσιονομικές πολιτικές.
Η υπερκατανάλωση και τα μεγάλα ελλείμματα στις ΗΠΑ, οι επιθετικές πολιτικές δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές, οι τεράστιες κερδοσκοπικές αυξήσεις στο πετρέλαιο και οι υψηλές αποταμιεύσεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες τις Ασίας, δημιούργησαν δραματικές ανισορροπίες στην πραγματική οικονομία που προμήνυαν την κρίση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Είδαμε να αναπτύσσεται ένα δίπολο υπερκατανάλωσης χωρίς παραγωγική βάση από τη μια μεριά (ΗΠΑ και Ευρώπη), και από την άλλη μεριά μία έντονη υπερπαραγωγή χωρίς την αντίστοιχη κατανάλωση για διάφορους λόγους (θρησκευτικούς στα Εμιράτα, έλλειψης καταναλωτικής ελευθερίας στην Κίνα κ.λπ), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αποταμιεύσεις. Οδηγηθήκαμε στο να δανείζει ο δεύτερος πόλος στον πρώτο και να δημιουργούνται τάσεις οι οποίες ήταν αδύνατον να κρατήσουν για πολλά χρόνια και κάποτε το φουσκωτό τέρας που δημιουργήθηκε, έσκασε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.
Όσον αφορά στις οικονομίες τις ευρωζώνης ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι η ΟΝΕ πέτυχε να τις προστατέψει από τις μεγάλες διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής πλημμύρας, όμως, σημείωσε, φανέρωσε και δυσλειτουργίες, όπως το ότι όσα θεσπίστηκαν αφορούσαν το δημόσιο τομέα και τις κεντρικές τράπεζες, αγνοώντας τη συμπεριφορά των ιδιωτών.
Ειδικά για την ελληνική οικονομία ο κ. Χριστοδουλάκης εστίασε στο πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, λέγοντας ότι «στο 15 % του ΑΕΠ, είναι μακράν το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με τον κάθε έλληνα να είναι χρεωμένος στο εξωτερικό με 5000 δολάρια».
Στη διάρκεια του εναρκτήριου πανηγυρικού μαθήματος βραβεύτηκαν οι δέκα πρώτοι φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Η σημερινή εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο της εβδομάδας υποδοχής πρωτοετών φοιτητών.

"Μαύρο" βλέπουν το 2010 οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Χειρότερο από το 2009 ενδέχεται να είναι το 2010 για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων και ανείσπρακτων επιταγών. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκος Πέντζος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε πως οι ακάλυπτες επιταγές έχουν προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά. "Πρέπει να γίνει διάλογος για το πώς θα χειριστούμε συνολικά αυτό το ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η βορειοελλαδική μεταποίηση περνά δύσκολες εποχές: σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των μεταλλικών προϊόντων-αλουμινίου-οικοδομής, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ κάποιες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.
Ο κ.Πέντζος τόνισε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση εγκατάστασης των υφυπουργών Οικονομίας και Αποκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορείς λήψης αποφάσεων. Όσο για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος είχε προτείνει τη μετεξέλιξή του, ώστε να συμπεριλάβει και αρμοδιότητες περιφερειακής ανάπτυξης. "Θα ήταν σωστό να παραμείνει, πέρα από τη σημειολογική του σημασία", τόνισε.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει τις μέχρι τώρα κινήσεις της νέας κυβέρνησης, σημείωσε: "Είναι πολύ νωρίς ακόμη, πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις".
Στο μεταξύ, ο ΣΒΒΕ διοργανώνει σειρά συναντήσεων εργασίας για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με χορηγό την «EFG Eurobank».

Ο Economist για την οικονομία

"Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δανειστεί 60 δις ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις πως δεν το κάνει η νέα κυβέρνηση". Την πρόβλεψη αυτή φιλοξενεί, στο τελευταίο του τεύχος, το γνωστό οικονομικό περιοδικό The Economist. Για τον κ. Παπανδρέου λέει ότι... "έχει κακή οικογενειακή πολιτική παράδοση"! Σύμφωνα με το περιοδικό: «Ο πατέρας και ο παππούς του δεν ήταν καλοί διαχειριστές της οικονομίας. Ο πατέρας του ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ακολούθησε την αρχή «φορολογώ και δαπανώ». Ο παππούς του ήταν ένας βραχύβιος πρωθυπουργός μας κεντρώας κυβέρνησης που επιδόθηκε σε υπερβολικές δαπάνες τη δεκαετία του 1960. Ως το πλέον πρόσφατο μέλος της δυναστείας στη θέση, ο νέος Γιώργος έχει να αποδείξει πολλά» καταλήγει αιχμηρά το άρθρο του περιοδικού. Άμα έχεις τέτοιους φίλους...

Διάβασε όλο το άρθρο με κλικ εδώ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Συμφωνούν με τις κινήσεις Γιώργου οι βιομήχανοι

Θετικά χαρακτηρίζει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι αναμένει τις καίριες αποφάσεις για την οικονομία. Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Οκτωβρίου 2009, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του τμήματος MBA (τάξη του 2009), του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής, ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε, ότι ο κάθε πολίτης έχει χρέος να συμβάλει στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες.
Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε την κοινωνική διάσταση, που πρέπει να διακατέχει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κοινωνική ευθύνη, που, όπως είπε, πρέπει να επιδεικνύουν εκείνοι που την ασκούν. «Η οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πρωτίστως κρίση ηθικής, αφού στην προσπάθεια για γρήγορα και εύκολα κέρδη, χάθηκε η ηθική στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτησή τους», είπε, εφιστώντας την προσοχή των αποφοίτων και αυριανών επιχειρηματιών στο ότι «τα χρήματα δεν είναι ο σκοπός, αλλά η επιβράβευση για την επίτευξη του στόχου».
«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία εποχή που η αβεβαιότητα θα γίνει περισσότερο βέβαιη και το απίθανο πιο πιθανό να συμβεί», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος διευκρινίζοντας, ότι πρόκειται για μία διαπίστωση διαχρονικού χαρακτήρα.

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από κόσκινο οι αγροτικές αποζημιώσεις

Από την κρησάρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περάσουν, τις επόμενες μέρες -ως τις 14 Οκτωβρίου- οι αποζημιώσεις των αγροτών. Είναι ένας από τους πρώτους σκοπέλους για τη νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ιδιαίτερα δυναμική Κατερίνα Μπατζελή (αν κρίνει κάποιος από την ορμή με την οποία μπήκε, την πρώτη μέρα της στο υπουργείο). Φαίνεται, πάντως, να τον ξεπερνά εύκολα, αφού αρκεί να κατανοήσει η επιτροπή πως τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφάλισε ο πρώην υπουργός -επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας- Σωτήρης Χατζηγάκης, είναι πακέτο αποζημιώσεων (από φυσικές καταστροφές) κι όχι πακέτο ενισχύσεων.
«Μέχρι τις 14 του μήνα θα πρέπει να απαντήσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δίκαια πήραν οι αγρότες. Θα πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για ενισχύσεις όπως έλεγε στην πρώτη του επιστολή ο τότε υπουργός», υπογράμμισε σε συνάντηση της με εκπροσώπους των αγροτών στη Φθιώτιδα η νέα υπουργός. Παραδέχτηκε, στην ίδια συνάντηση, ότι οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τη νομιμότητα του πακέτου, θεωρώντας ότι πρόκειται για κεκαλυμμένες επιδοτήσεις και όχι για αποζημιώσεις.
Η κ. Μπατζελή θέλει να ανοίξει διάλογο για τον τρόπο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, τον οποίο μάλλον θα αναλάβουν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ -εξάλλου η υπουργός διατηρεί στενή σχέση με κάποια από αυτά. Η ίδια υπογραμμίζε ότι τα ελλείμματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ζητά να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΕΛΓΑ, προσδιορίζοντας ότι θα υπάρξει ένα καθαρό νομικό πλαίσιο ενός ασφαλιστικού φορέα κάλυψης των ζημιών της αγροτικής παραγωγής. Στις αγνές τις προθέσεις είναι, οι καλύψεις να προβλέπονται σε όλα τα επίπεδα και να μην δίνεται η δυνατότητα να διευρύνονται με πολιτικές αποφάσεις.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας «οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση απειλούν να τινάξουν στον αέρα πληρωμές επιδοτήσεων». Τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες γιατί όπως είπε η Ε.Ε. έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι.
Για τους καπνοπαραγωγούς, πάντως, δεν είχε ευχάριστα νέα: «Αν επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την παρακράτηση κατά 50% στα καπνά θα διαθέσουμε αξιόλογα εργαλεία διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι δεν πρέπει. Ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σαν να θέλουμε να αναστήσουμε τον Φραγκεστάϊν» υποστήριξε.
Δόθηκε μια υπόσχεση, από πλευράς υπουργού, «να βρούμε τους τρόπους για να επιστρέψουμε τους πόρους στον καπνοπαραγωγό μέσα από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι καπνοπαραγωγοί, όμως, αρνήθηκαν, καθώς όπως είπαν, πρόκειται για χρήματα που είναι δικά τους και δε δέχονται να πάρουν αυτά τα χρήματα με μορφή επιδότησης για αγορά εργαλείων.
Να σημειωθεί ότι με την ολική αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η παραγωγή του καπνού έχει πέσει από τους 120.000 στους 20.000 τόνους, από το οποίο φαίνεται ότι η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση.


Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Κάποιος να ανάψει το φως...

Η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης στέλνει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε κοινοτική επιτήρηση. Οκτώ ακόμη κυβερνήσεις διαμήνυσαν στην Κομισιόν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ το 2009. Συνολικά 13 από τις 16 χώρες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε καθεστώς επιτήρησης.
Πρόκειται για τις Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία. Να θυμίσουμε ότι, εκτός από τη χώρα μας, σε επιτήρηση βρίσκονται ακόμη οι Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Μάλτα.
Η χώρα μας δεσμεύθηκε έναντι του ECOFIN να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ και να το επαναφέρει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αναμένεται ότι, στις 24 του μήνα, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης από τον κ. Αλμούνια.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα από το άρθρο 104, παράγραφος 7 που βρίσκεται σήμερα θα μεταφερθεί στο άρθρο 104, παράγραφος 9, δηλαδή σε στενή κοινοτική εποπτεία. Σε περίπτωση νέας αδυναμίας εκπλήρωσης των προθεσμιών που θα ορίσει το Συμβούλιο Υπουργών έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν, θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και ενδεχομένως επιβολή κοινοτικού προστίμου.

Με στοιχεία από το ρεπορτάζ του Νίκου Μπέλλου, από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Τρία... καμπανάκια από τον Γ. Προβόπουλο

Προσοχή σε τρία μέτωπα συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιώργος Προβόπουλος, προκειμένου η οικονομία να βγει από τη δείνη της κρίσης. Πρόκειται για: α) το πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, β) τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και γ) τα ανησυχητικά επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Οι χαρακτηρισμοί, που συνοδεύουν και τα τρία προβλήματα, ανήκουν στον ίδιο τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και τους διατύπωσε κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάστασης. Αλλωστε, ο κ.Προβόπουλος είχε φροντίσει να προιδεάσει από νωρίς για τις εκτιμήσεις του, όταν ανέφερε ότι «το έλλλειμμα στην Ελλάδα οδεύει προς το 10%».

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Άντε και... καλά κρασιά!

"Μάχη" με το χρόνο και τον καιρό δίνουν εφέτος πολλοί οινοποιοί στη Βόρεια Ελλάδα. Οι πολλές βροχές "χάλασαν" αρκετές ποικιλίες σταφυλιών, όπως αυτές στους αμπελώνες Νάουσας, Αμυνταίου, Ασκού και Μετσόβου. Έτσι βάζουν όλη την τέχνη τους για... καλά κρασιά. Η παραγωγή, πάντως, θα είναι μειωμένη.
«Το χειμώνα και κυρίως την άνοιξη σημειώθηκαν αρκετές ημέρες βροχής, ενώ και το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν αυξημένο σε κάποιες περιοχές. Η ηλιοφάνεια ήταν μειωμένη στο τέλος της άνοιξης και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Έτσι, παρότι τα επίπεδα της θερμοκρασίας ήταν φυσιολογικά, η αυξητική δραστηριότητα της βλάστησης ήταν γενικά παρατεταμένη, με συνέπεια την καθυστερημένη έναρξη της ωρίμασης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ), Γιάννης Αλμπάνης.
Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης προσθέτει πως «τα προβλήματα άρχισαν από την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν είχαμε καθόλου βροχοπτώσεις, ενώ φέτος, που είχαμε πολλές βροχές, ήταν σε περίεργες εποχές. Επιπλέον, υπήρξαν και προβλήματα με προσβολή των αμπελιών από περονόσπορο και βοτρύτη». Υπογραμμίζει πως η παραγωγή που θα αξιοποιηθεί μπορεί να προσεγγίσει μόλις το 40% της συνολικής απόδοσης των αμπελώνων.
«Έχουμε αποδεχθεί αυτό που μας έχουν αποδώσει, ότι δηλαδή είμαστε συνέταιροι με το Θεό και η δουλειά μας συναρτάται με τις βουλές Του για τον καιρό. Αυτή όμως είναι και η μαγεία του κρασιού, ότι καμιά χρονιά δεν είναι το ίδιο», προσθέτει.
Τα στοιχεία ανά περιοχή, σύμφωνα με την ΕΝΟΑΒΕ, έχουν ως εξής:
Στη Νάουσα, κύριο αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ήταν η μετάθεση της ωρίμασης αργότερα σε σχέση με τις τελευταίες περιόδους. Ορισμένοι αμπελώνες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω προσβολής από την ασθένεια του περονόσπορου.
Στη Γουμένισσα, η ωρίμαση ορισμένων ποικιλιών είναι αργή, ως συνέπεια της μειωμένης ηλιοφάνειας, νωρίς το καλοκαίρι και το Σεπτέμβρη, και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, που θα μεσολαβήσουν μέχρι τη συγκομιδή.
Στο Αμύνταιο, οι κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς ήταν παρόμοιες μ' αυτές της Νάουσας και δημιούργησαν παρόμοια προβλήματα, σημειώθηκε, όμως, και μία αρκετά ζημιογόνα χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα η παραγωγή σε κάποιες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης, να είναι μειωμένη.
Στον Ασκό, η χρονιά ξεκίνησε με πολλές βροχές, οι οποίες στην αρχή ήταν ευπρόσδεκτες, λόγω της ξηρασίας των προηγούμενων δύο χρόνων, ενώ στη Χαλκιδική, η χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική, τόσο για το λευκό όσο και για τον ερυθρό τοπικό οίνο Χαλκιδικής. Το «ξηρό» φθινόπωρο ακολούθησε ο βροχερός χειμώνας και η εξίσου βροχερή άνοιξη. Οι θερμοκρασίες για τη βλάστηση ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ξεκινήσουν κανονικά τη βλάστησή τους και ο ρυθμός ανάπτυξής τους να είναι κανονικός.
Στην Αρναία, η χρονιά χαρακτηρίζεται από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τη "μάχη" κατά του περονόσπορου. Γενικά, παρατηρείται καθυστέρηση στην ωρίμαση των περισσότερων ποικιλιών, της τάξης των 5-13 ημερών σε σχέση με το 2008.
Τις λιγοστές βροχές του φθινοπώρου στο Άγιον Όρος ακολούθησαν οι ικανοποιητικές βροχές του χειμώνα και της άνοιξης. Οι θερμοκρασίες για τη βλάστηση ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ωριμάσουν ελαφρώς πρώιμα.
Το καλοκαίρι, στις πλαγιές του Παγγαίου ήταν σχετικά δροσερό με πολλές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, ενώ στο Μέτσοβο, η βλαστική περίοδος ξεκίνησε με άφθονες βροχοπτώσεις και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα φυτά να ξεκινήσουν σχετικά πρώιμα. Όμως, οι βροχές συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο και οδήγησαν, για πρώτη φορά, στην εμφάνιση περονόσπορου στα φύλλα σε ορισμένα αμπελοτόπια.
Καλή έως και πολύ καλή χαρακτηρίζεται η χρονιά στη Θράκη τόσο για το λευκό όσο και για τον ερυθρό τοπικό οίνο από τα αμπέλια της Μαρώνειας.Η περίοδος από το φθινόπωρο του 2008 έως το καλοκαίρι του 2009 ήταν «ξηρική», ενώ οι θερμοκρασίες της άνοιξης ήταν ευνοϊκές για τη βλάστηση, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ξεκινήσουν πρώιμα.

από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΕΕΘ υπέρ Ασφαλιστών

Να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τους ασφαλιστές τους καλεί τους καταναλωτές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με τις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου της «Ασπίς Πρόνοια». Σε χθεσινή συνάντηση μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ, που δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό τομέα, με εκπροσώπους των συνδέσμων Ασφαλιστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος και των Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών, επισημάνθηκε ότι το θέμα που προέκυψε με τον εν λόγω ασφαλιστικό όμιλο δεν πρέπει να κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την ιδιωτική ασφάλιση και προς τους διαμεσολαβούντες. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι «το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και από το νόμο προβλέπονται οι διαδικασίες για την κατοχύρωση όσων καταναλωτών έχουν συνάψει συμβόλαια με τις συγκεκριμένες εταιρίες». «Όλοι μιλούν για τους 700 εργαζομένους στον όμιλο της Ασπίς, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των 3.000 ασφαλιστών - ελεύθερων επαγγελματιών που συνεργάζονταν με τον όμιλο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, προσθέτοντας ότι «είναι άδικο οι ασφαλιστές να χρεώνονται λάθη των διοικούντων των ασφαλιστικών εταιριών».

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Βγενόπουλος: Κατοχυρώσαμε την ονομασία "Μακεδονικές Αερογραμμές"

Την πρώτη της επίσημη πτήση πραγματοποίησε σήμερα η Olympic Air, κάνοντας έτσι μια νέα αρχή και εισάγοντας νέα δεδομένα στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα μας. Το αεροσκάφος, ένα Airbus 320 με κυβερνήτη τον κ. Σωτήρη Καλογήρου, διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης της Olympic Air, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση προς Θεσσαλονίκη, στα χνάρια της αντίστοιχης πρώτης πτήσης που έκανε πριν από μισό και πλέον αιώνα η Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση. Σε αυτό επέβαιναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, τα στελέχη της εταιρίας και δημοσιογράφοι.
Κατά την τελετή έναρξης των πτήσεων της ΟΑ, ο πρόεδρος της MIG κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ιστορική και συγκινητική τη σημερινή μέρα, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη χώρα όταν οργανωθούμε και δουλέψουμε, μπορούμε. Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι είναι μοναδικό επίτευγμα στον τομέα των αερομεταφορών το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες κατορθώθηκε να στηθεί, να λειτουργήσει και να πετάξει η νέα εταιρία. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου «που μας δίνει δύναμη να προωθήσουμε το έργο μας».
Ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν είμαστε ιδιοκτήτες του ονόματος της Ολυμπιακής αλλά διαχειριστές. Το όνομα ανήκει στους Έλληνες».

Κατοχυρημένο το όνομα "Μακεδονικές Αερογραμμές"
Μια πολύ σημαντική εξαγγελία έκανε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Στη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο με αφορμή την έναρξη των πτήσεων της Olympic Air, ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι η MIG έχει στην κατοχή της κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα με τον τίτλο Μακεδονικές Αερογραμμές.
«Έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.
Ο πρόεδρος της MIG είπε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία της Olympic Air με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία «Μακεδονικές Αερογραμμές», προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής.
Πρόσθεσε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με φορείς της Βόρειας Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, ενώ, όπως είπε, η νέα εταιρεία θα πετάξει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πτήσεις που θα κάνει η νέα εταιρεία θα είναι προς Γερμανία και Άμστερνταμ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην ΟΑ με μειοψηφικό πακέτο, σημειώνοντας ότι «θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας είτε μπει το Δημόσιο είτε όχι».
Ο πρόεδρος της MIG αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει με την υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΟΑ θέλει υγιή ανταγωνισμό χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από οικογενειακούς φίλους, συγγενείς και άλλους. Επίσης επανέλαβε ότι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής δεν είναι η MIG, αλλά όλοι οι Έλληνες που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτή την εταιρεία.