Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Η... μάχη για το νερό

Μειώνει κατά 4% η ΕΥΑΘ το τιμολόγιό της από το τρίτο τετράμηνο του 2009. Αυτό ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σκόρδας, έκανε λόγο για ενστάσεις εκ μέρους των εργαζομένων. Διαφορετικά παρουσιάζουν τα πράγματα οι εργαζόμενοι. Ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ της μείωσης, αλλά επισημαίνουν πως το θέμα αυτό περιέχεται στον οικονομικό προϋπολογισμό, τον οποίο αρνούνται να ψηφίσουν, επειδή ο κ. Σκόρδας δε δημοσιοποιεί τα στοιχεία του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιώργος Σκόδρας, μίλησε για εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας και κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 7.519 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώνοντας αύξηση 65,65%. Ο κ. Σκόδρας είπε στη συνέχεια ότι λόγω αυτής της καλής πορείας πρότεινε μείωση του τιμολογίου τονίζοντας ότι υπάρχει ένσταση από τους εργαζομένους. 
Διαφορετική είναι η άποψη των εργαζομένων. Ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ της μείωσης των τιμολογίων. Επισημαίνουν, όμως, ότι η μείωση περιλαμβάνεται στον οικονομικό προϋπολογισμό, τα στοιχεία του οποίου δεν τους δίνονται από τη διοίκηση, γι αυτό και αρνούνται να τον ψηφίσουν. 
Σε κείμενο που διένειμαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου, καταφέρονται εναντίον της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, με τις ενέργειές της, παραχωρεί ένα φυσικό μονοπώλιο, το νερό.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΒΕΘ:Να "τρέξουν" άμεσα προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας

Την ανάγκη να ‘τρέξουν’ άμεσα τα προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και να μην υπάρξουν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις όπως συνέβη με το ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κ. Σωτήριος Μαγόπουλος. 
«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα» σημείωσε ο κ. Μαγόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΒΕΘ και ο ΕΟΜΜΕΧ για την παρουσίαση των προγραμμάτων «Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» και «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013». 
Στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από την πλευρά του ΕΟΜΜΕΧ ώστε η επιχειρηματικότητα να παύσει να δαιμονοποιείται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, να καταθέσουν ‘φρέσκιες’ επενδυτικές προτάσεις προκειμένου όπως είπε να καλύψουν κενά της αγοράς. 
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ εντός του επόμενου διαστήματος θα βγουν στο αέρα δεκατέσσερα επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων. 
Λεπτομέρειες για τα δύο προγράμματα έδωσε από την πλευρά του ο διευθυντής επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ κ. Γιώργος Μπόλας επισημαίνοντας ότι σύντομα θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων και η φόρμα υποβολής των αιτημάτων τους για χρηματοδότηση. Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει εντός του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Μπόλα, καθώς τώρα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες από το υπουργείο Ανάπτυξης. 
Κλειδί ώστε να αυξηθεί το ενδεχόμενο επιτυχίας κατά την αξιολόγηση αποτελεί όπως υπογράμμισε ο κ. Μπόλας η σωστή προετοιμασία των φακέλων προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να καλύπτουν όλα όσα απαιτούν οι όροι της προκήρυξης. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα δέχονται αιτήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Απαραίτητη η σύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης
Στο μεταξύ, για έλλειμμα στη σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση έκαναν λόγο οι ομιλητές. «Εδώ και χρόνια πιέζουμε την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση εκπαίδευσης – παραγωγής» τόνισε ο κ. Μαγόπουλος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΒΕΘ με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 
«Δυστυχώς μόλις το 5% των πτυχιούχων απασχολείται σε κλάδους σχετικούς με το αντικείμενο που έχει σπουδάσει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παύλος Καρακολτσίδης υπογραμμίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται στο κόκκινο και για αυτό θα πρέπει να επανιδρυθεί. 
Να σημειωθεί ότι το ΒΕΘ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δήμου Μηχανιώνας διοργανώνει την Παρασκευή στις 21.00 μ.μ. αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητές τον κ. Γιώργο Σουφλιά και τον Περιφερειακό Διευθυντή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ κ. Δημήτρη Κανελλίδη. 
Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το ΒΕΘ για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών.

Δικηγόροι κατά ιδιωτικοποίησης

"Η ολοκλήρωση της υπαγωγής της ΕΥΑΘ στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος. Διορισμένη διοίκηση χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την «χρηστή διαχείριση». Η διοίκηση, σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιλέγεται αξιοκρατικά, με κριτήριο την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος". Αυτό υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ψήφισμά του για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.)
Σύμφωνα με τον Δ.Σ.Θ., "η εν λόγω πώληση αποτελεί πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ., απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα αυτής με κίνδυνο να μετατραπεί το νερό από φυσικό κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα με χρηματιστηριακή αξία. Ο δημόσιος χαρακτήρας της Ε.Υ.Α.Θ. αποτελεί στοιχειώδη εγγύηση για τον κοινωνικό ρόλο της, τη διασφάλιση χαμηλών τιμολογίων προς όφελος των καταναλωτών και την σταθερότητα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων".
Στο ψήφισμά τους, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι "η εκποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. εγκυμονεί σοβαρότατους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους καθόσον το πόσιμο νερό είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Η αλόγιστη υπερκατανάλωση του νερού στο βωμό του κέρδους λαμβανομένων υπ’ όψιν και των επερχόμενων δυσμενών κλιματολογικών αλλαγών, θα επιφέρει πιο σύντομα την εξάντλησή του με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος της ελλιπούς συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης με σκοπό τα υπερκέρδη, θα επιφέρει την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και την ανέλεγκτη διαχείριση των λυμάτων σε βάρος της υγείας των πολιτών".
Και το ψήφισμα καταλήγει: "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα για εκμετάλλευση. Είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το διαχειριστούμε με σύνεση και να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας".
Ο Δ.Σ.Θ. δηλώνει ότι θα συμμετέχει με τους φορείς της πόλης σε κάθε εκδήλωση για την ματαίωση της εκποίησης αυτής.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΠΑΜΕ και οικοδόμοι συνοδοιπόροι για αύξηση των αποδοχών

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ. Μαζί με μέλη του συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία ως το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Κύριο αίτημα των οικοδόμων είναι η αύξηση του ημερομισθίου στα 75 ευρώ. 
Οι οικοδόμοι ζητούν, ακόμη, επίδομα ανεργίας στα 1.120 ευρώ και καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.400 ευρώ. 
Ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρέβας καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που προβλέπει χαμηλές αποδοχές κι επισημαίνει ότι ο κλάδος επιδιώκει ενιαία σύμβαση με μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ρέβα μεγάλος αριθμός εργατών έχει μπει στο ταμείο ανεργίας καθώς οι δουλειές στις κατασκευές έχουν μειωθεί δραματικά.
Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και του συνδικάτου οικοδόμων οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μπροστά από το κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους, αντίστοιχα πραγματοποίησαν πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι των επιμελητηρίων

Η πρώτη συνεδρίαση του Επιχειρηματικό Φόρουμ Μακεδονίας – Θράκης, η σύσταση του οποίου έχει ως στόχο τη συνένωση δυνάμεων για την καταγραφή των επιπτώσεων και την διαμόρφωση δράσεων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2009, το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να λάβουν μέρος οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των Νομών Χαλκιδικής, Ροδόπης ,Σερρών, Πέλλας, Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Έβρου, Καβαλάς, Πιερίας, Φλώρινας, Κιλκίς, Κοζάνης, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ-ΤΚΜ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Χωρίς πρόβλημα οι εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία

Λύθηκε το θέμα με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Εξαμελές κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας της Ρωσίας επισκέφθηκε τη χώρα μας και, συγκεκριμένα, διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία εξετάζουν τα προς εξαγωγήν οπωροκηπευτικά. Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των δημόσιων και ιδιωτικών εργαστηρίων ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κι έτσι, όλα δείχνουν πως η εισήγησή τους προς τη Ρωσική κυβέρνηση θα είναι θετική.
Να θυμίσουμε ότι οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα, το χειμώνα, καθώς η Μόσχα δε δέχονταν τα προϊόντα τα οποία ελέγχονταν από ιδιωτικά εργαστήρια, για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, παρά μόνον από δημόσια. Καθώς τα δημόσια ελεγκτήρια δεν επαρκούν (ούτε ως αριθμός ούτε ως προσωπικό), η παραγωγή πορτοκαλιών έμεινε αδιάθετη και κινδύνευε και η παραγωγή ροδάκινων. 
Με τη γνωμοδότηση των Ρώσων ειδικών φαίνεται πως οι εξαγωγές θα διεξάγονται, πλέον, απρόσκοπτα τηρουμένων των δεδομένων του υπάρχοντος πλαισίου για τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Κιλτίδη, "οι παραγωγικοί και εξαγωγικοί φορείς οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τα συγκεκριμένα προϊόντα".

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Η επιτροπή που θα αποφασίσει για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Υπογράφτηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, με την οποία συστήνεται η Επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση συστήνεται η Επιτροπή για την καταληκτική αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν στην χωροθέτηση/ μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτός του κέντρου της πόλης. Η Επιτροπή που αποτελείται από αντιπροσώπους αρμόδιων φορέων, αφού λάβει υπόψη της τις μελέτες και διαβουλευθεί με τοπικούς φορείς, κόμματα και παραγωγικές τάξεις θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Με την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης με ένα θαυμάσιο Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά και η ΔΕΘ θα αναζωογονηθεί δημιουργώντας έναν πόλο ανάπτυξης στην περιοχή που θα μεταφερθεί. Για την μελέτη του Μητροπολιτικού Πάρκου θα γίνει διεθνής διαγωνισμός».
Η σύσταση της Επιτροπής είναι: Πρόεδρος: Καλαφάτης Σταύρος, Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μέλη: Μπακατσέλος Δημήτριος, Πρόεδρος ΔΕΘ Α.Ε, Θωμόπουλος Αριστοτέλης, Πρόεδρος HELEXPO A.E, Koνακλίδης Τάσος, πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Μπαΐρακτάρη Σταυρούλα, Πρόεδρος Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργόπουλος Βασίλης, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Νομού Θεσ/νικης, Ψωμιάδης Παναγιώτης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Τσιότρας Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βλαχογιάννης Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ζορπίδης Μιχαήλ, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσ/νικης, Μαγόπουλος Σωτήριος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/νικης.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αυτός είναι καναπές!

Με τη συμμετοχή 130 εκθετών από την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες, με ένα ρεκόρ για το Βιβλίο Γκίνες(ο... μακρύτερος καναπές του κόσμου) και με πλήθος εκδηλώσεων για τους επισκέπτες της ανοίγει το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, στη Θεσσαλονίκη, η 31η διεθνής έκθεση επίπλου-διακόσμησης FURNIDEC, την οποία οργανώνει η HELEXPO. Και με μία προσφορά: Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε καθημερινές κληρώσεις επιπλώσεων δωματίων και ολόκληρων κατοικιών!
Στους χώρους της Έκθεσης θα μπορούν να προμηθεύονται, με το εισιτήριό τους, από ένα κουπόνι συμμετοχής, που πρέπει να ρίχνουν σε ειδική κάλπη στο Περίπτερο 15. Το κουπόνι συμμετοχής πρέπει να κατατεθεί στο διάστημα 9/5/2009-17/5/2009, από 16:30 έως 21:00 τις καθημερινές και από 11:00 μέχρι 21:00 τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 19/5/2009 στην ιστοσελίδα της Helexpo και θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς.
Ο πιο... μακρύς καναπές του κόσμου θα απλωθεί στις 5 μ.μ., στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, στην παραλία. Έχει μήκος 80 μέτρων και στην εκδήλωση θα παραβρεθεί εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γκίνες. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Monie et Monie Conniente και η θεατρική ομάδα Dada Art θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό δρώμενο.
Τις καθημερινές η έκθεση λειτουργεί τις ώρες 16:30-21:30 και τα Σαββατοκύριακα 11:00-21:30.

Ένα αγρόκτημα να το πιεις στο... ποτήρι (του γάλακτος)

Ρεπορτάζ ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Τα δικά της γαλακτοκομικά προϊόντα φιλοδοξεί να παράγει και να διαθέσει στην αγορά η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί στο νέο υπερσύγχρονο αγρόκτημά της, το οποίο βρίσκεται στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά και διαθέτει πρότυπη προβατοτροφική μονάδα 3,5 στρεμμάτων καθώς και κλινική παραγωγικών ζώων. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου 2009, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου απέκτησε το νέο υπερσύγχρονο αγρόκτημα, στο Κολχικό. "Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους σήμερα, μετά από 20 χρόνια, τότε που η τοπική κοινωνία παραχώρησε την έκταση, η Πολιτεία και το ΑΠΘ εγκαινιάζουν το νέο αγρόκτημα. Δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια, αλλά τελικά το αγρόκτημα δημιουργήθηκε χάρη στις εντατικές προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρύτανης και ο πρόεδρος της κτηνιατρικής σχολής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στην Κλινική παραγωγικών ζώων μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς και να εξετάζονται ή να θεραπεύονται δωρεάν. Επιπλέον, φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στο αντικείμενό τους, διαμένοντας μάλιστα στο χώρο, όπου υπάρχουν ειδικά εξοπλισμένοι ξενώνες.
Η προβατοκτηνοτροφική μονάδα στεγάζεται σε προβατοστάσιο 3,5 στρεμμάτων, το οποίο διαθέτει σύγχρονο αρμεκτήριο. Στη μονάδα εκτρέφονται καθαρόαιμα ζώα από την καλύτερη ελληνική γαλακτοπαραγωγό φυλή προβάτων, αυτή της Χίου. Μάλιστα, η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ έχει ως στόχο, να παράγει στο μέλλον τα δικά της προϊόντα, τα οποία και θα διαθέτει στην αγορά.
Η λειτουργία της Κλινικής θα δώσει την ευκαιρία στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για περισσότερη κλινική άσκηση και επαφή με τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τα προβλήματά του. Για το σκοπό αυτό στο χώρο υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένοι φοιτητικοί ξενώνες για την παραμονή ομάδας φοιτητών και εκπαιδευτών όλο το 24ωρο. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι στην Κλινική θα μπορούν να μετεκπαιδεύονται κτηνίατροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή ιδιώτες κτηνίατροι.

Σύνδεση με Σποράδες;

Πλοίο σκοπεύει να αγοράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης(ΕΕΘ) και, μαζί με φορείς των Βορείων Σποράδων να το ναυτολογήσει και να το "βγάλει" στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόνησος! Τις βάσεις για την ίδρυση ναυτικής εταιρίας λαϊκής βάσης έβαλαν σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο δήμαρχος Σκιάθου, Νικ. Πλωμαρίτης κι οι εκπρόσωποι του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Αποφάσισαν να κινητοποιήσουν κι άλλους φορείς των νησιών και να συναντηθούν, εκ νέου, τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη για να οριστικοποιήσουν τις διαδικασίες αγοράς πλοίου, που θα εξυπηρετεί την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Χτες, ο κ. Ζορπίδης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε σύμπραξη όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πρότεινε την ίδρυση κοινοπραξίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΕΘ ασχολείται με το ίδιο θέμα. Το Σεπτέμβριο του 2008, είχε οργανώσει σύσκεψη για το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- τα επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Σάμου, Χίου, Λέσβου το Εμποροβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ένα βασικό κείμενο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής απομόνωσης, "το οποίο όμως δεν έτυχε της προσοχής της Πολιτείας", σύμφωνα με το ΕΕΘ.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Όχημα εξαγωγών τα... φρούτα!


Με όχημα τα αγροτικά προϊόντα η Βόρειος Ελλάδα θα προσπαθήσει να διεισδύσει στις ξένες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Κίνας και της Ινδίας. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας κλείνονται περισσότερα από 1.000 επιχειρηματικά ραντεβού και, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τρία υπουργεία δύο νομαρχίες και ένα επιμελητήριο, θα βρεθούν επιχειρηματίες από Ελλάδα, Ινδία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία. Επίσης, με την οργάνωση ημερίδας στη Βέροια, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, αρχίζει, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009, η τριήμερη 1η Διεθνής Εκδήλωση Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. 
Εκπρόσωποι δικτύων διανομής, εισαγωγείς delicatessen, εισαγωγικές εταιρίες και μικρομεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις προαναφερθείσες πέντε αγορές θα γνωρίσουν τα βορειοελλαδικά προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους. Επιχειρηματίες από αυτές τις χώρες θα ξεναγηθούν σε ιστορικές περιοχές, όπως η Βεργίνα. 
Την εκδήλωση, που στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως (σε διάφορες πόλεις και όχι αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα), διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Μακεδονίας-Θράκης, τις νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας και το επιμελητήριο Βέροιας. 
Στις επιχειρηματικές συναντήσεις θα συμμετέχουν 28 ξένες εταιρίες. Ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν εκδηλώσει και 130 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, με κόστος συμμετοχής μόλις 150 ευρώ. Μεγάλη είναι η συμμετοχή επιχειρήσεων από την Ινδία (13 επιχειρήσεις). 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες πέντε αγορές επελέγησαν ως στόχοι είτε γιατί δεν είναι κορεσμένες (όπως, για παράδειγμα, η Ινδία) είτε γιατί υπάρχει ισχυρό ομογενειακό στοιχείο (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ) είτε επειδή τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν αυξημένη πρόσβαση σε αυτές (όπως στη Ρωσία)
Από το σύνολο των Ελλήνων εξαγωγέων που θα συμμετάσχουν, το 21% δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου/ελιών, το 21% στον κλάδο των οίνων/ποτών, το 16% στον κλάδο των ζαχαρωδών/αρτοποιίας, το 10% από τον κλάδο των γαλακτοκομικών. Σημαντική είναι και η συμμετοχή από τον κλάδο των παρασκευασμένων φρούτων/λαχανικών, καθώς και των νωπών καρπών και φρούτων (συνολικά 8%). Έξι στις δέκα συμμετέχουσες αποκομίζουν από εξαγωγές πάνω από το 25% του ετήσιου τζίρου. Μάλιστα, το 1/4 του συνόλου των επιχειρήσεων εμφανίζουν τζίρο από εξαγωγές μεταξύ 75% και 100%. 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Νίκος Ταχιάος, γνωστοποίησε ότι οι ξένοι επιχειρηματίες δεν θα φύγουν αμέσως από την Ελλάδα, αλλά θα περιηγηθούν και σε άλλες περιοχές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα οφέλη της επίσκεψής τους. 

Δε θέλουν απολύσεις οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ανάχωμα για την απασχόληση αποδεικνύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το 77,5% αυτών, παρά την δυσμενή οικονομική κρίση που διανύουμε, προσανατολίζεται να διατηρήσει το προσωπικό του, το 7,7% να προσλάβει ανθρώπινο δυναμικό ενώ μόλις το 14,4% σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα «Επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εργατικό δυναμικό των ΜΜΕ του νομού Θεσσαλονίκης – Προοπτικές απασχόλησης» που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. 
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 29 Απριλίου έως 4 Μαΐου, σε ένα δείγμα 705 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι απασχολεί προσωπικό ενώ το 44% ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι. Κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις, που αποτελούν το δείγμα της έρευνας, απασχολούν 6,5 εργαζόμενους. 
Αναφορικά με τις κινήσεις που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να θωρακιστούν και να έχουν τις λιγότερες δυνατές ζημιές από την οικονομική κρίση, στη συντριπτική τους πλειονότητα (55%) απαντούν ότι περιορίζουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Δύο στους δέκα επιχειρηματίες απαντούν ότι προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας ενώ ένας στους δέκα σε μείωση ωρών εργασίας και κατά συνέπεια μισθών. Στην ίδια ερώτηση, στην οποία να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών, το 15% απάντησε ότι προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με προμηθευτές, το 14% σε αναστολή επενδύσεων, το 8% σε δημιουργία νέων προϊόντων και το 17% σε αναζήτηση νέων αγορών. 
Στην ερώτηση «τι θα σας έκανε να προσλάβετε προσωπικό» που απευθυνόταν στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα, η πλειονότητα αυτών, ήτοι το 62,9%, απάντησαν ότι θα προχωρούσαν σε μία τέτοια κίνηση αν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου και των παραγγελιών της επιχείρησής τους. Το 16, 5% απάντησε ότι θα προσελάμβανε προσωπικό αν υπήρχε επιδότηση εργασίας/ημερομισθίου ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό (10,9%) εκείνων που απάντησαν ότι κίνητρο για προσλήψεις αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Η μείωση του τζίρου οδηγεί σε απολύσεις
Στην ερώτηση, που αφορούσε αποκλειστικά αυτούς που απάντησαν ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις, για το ποιοι είναι οι λόγοι που θα τους ωθήσουν στην κίνηση αυτή, το 77% απάντησε η πτώση του τζίρου, το 12,8% γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, το 5,1% γιατί είναι υψηλό το ημερομίσθιο ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που δεν απάντησαν στην ερώτηση. 
Η αύξηση του τζίρου αποτελεί το έναυσμα για το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι απάντησαν ότι σκέφτονται να προσλάβουν προσωπικό, ενώ το 48% δήλωσε ότι οι καλές προοπτικές της επιχείρησης τους θα τους ωθούσαν στην ενίσχυση του αριθμού του προσωπικού. Στην εν λόγω ερώτηση οι συμμετέχοντες είχαν δυνατότητα διπλής επιλογής. 
Ένα ποσοστό 14% τόνισε ότι θα προσλάβει προσωπικό προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της επιχείρησής του ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για όσους απάντησαν ότι η χρήση προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας θα ήταν κίνητρο για προσλήψεις. 
Απαραίτητη η δημιουργία κινήτρων για τις ΜΜΕ
Η επιδότηση και η δημιουργία κινήτρων από την πολιτεία για όσους επιχειρηματίες προσλάβουν ή διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους αποτελούν απαραίτητα συστατικά για οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (82%). Διαφορετική άποψη έχει το 17% των ερωτηθέντων.
Σε τραπεζικό δανεισμό κατέφυγαν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να πληρώσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους.
Χειρότερες ημέρες για την ελληνική οικονομία περιμένει στο επόμενο διάστημα, το 43% των ερωτηθέντων, το 42% κάνει λόγο για στασιμότητα και μόλις το 12% εμφανίζεται αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερο απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (45,9%), ενώ ελαφρά μειωμένο είναι το ποσοστό για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών (42,3%) και για τις μικτές (41,9%).
Στην ερώτηση ‘που κατά τη γνώμη σας οφείλεται το ότι ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά, πολλές φορές οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν’ το 40% απάντησε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ως προτεραιότητα μία θέση στο δημόσιο τομέα, το 21% ότι οι (υποψήφιοι) εργαζόμενοι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες , το 18% ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί ενώ το 11% ότι σε μία μικρομεσαία επιχείρηση οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τι είπαν οι βιομήχανοι στον ΥΜΑΘ

Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΒΒΕ για τη Ζώνη Καινοτομίας, τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και τον Λιμένα Θεσσαλονίκης, ανέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νικ. Πέντζος, στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Μαΐου 2009. Και για τις τρεις πρωτοβουλίες ο εκπρόσωπος των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, οι οποίες, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, απαξιώνουν τέτοιου είδους εγχειρήματα και ζητήθηκε η άμεση υποβολή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Ειδικότερα επισημάνθηκαν προς τον κ. Υπουργό τα ακόλουθα:
  • Για τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου: θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η απόφαση για την επιλογή του χώρου στον οποίο θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, ενώ τα έργα στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, ούτως ώστε να συμπέσουν με τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,
  • Για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης: θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του συνόλου των παραγωγικών υποδομών του λιμένα και, κυρίως, η επιτάχυνση της κατασκευής του 6ου προβλήτα. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα του λιμένα και να εφαρμοσθεί τιμολογιακή πολιτική που θα καταστήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ανταγωνιστικότερο της περιοχής, ούτως ώστε αυτό να επανέλθει άμεσα στη διεθνή λιμενική αγορά, με την επανάκτηση πελατών που αποχώρησαν λόγω των πρόσφατων προβλημάτων λειτουργίας του, και,
  • Για τη Ζώνη Καινοτομίας: είναι το εγχείρημα για το οποίο ο χρόνος είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και κυρίως στον ορισμό των θυλάκων υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων είναι αξιοσημείωτες, κυρίως όταν υπάρχει πρωθυπουργική εντολή για την άμεση υλοποίηση του έργου, ενώ η πρόσφατη δημόσια δήλωση περί εγκατάστασης των πρώτων επιχειρήσεων εντός της Ζώνης το 2013, αντιβαίνει σε οποιαδήποτε λογική επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει: α) να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου, β) να ορισθούν άμεσα τουλάχιστον δυο θύλακες υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων, και, γ) οι πρώτες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στους θύλακες στις αρχές του 2010.
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης συμφώνησε με τη σπουδαιότητα των θεμάτων και ανέφερε ότι θα υπάρξουν άμεσες αποφάσεις στα περισσότερα θέματα αρμοδιότητάς του στις ερχόμενες ημέρες. Τέλος, πρότεινε τη συμμετοχή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην Επιτροπή των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, που θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για τη συζήτηση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου.

Το ΠΑΣΟΚ
Σημαία έκανε την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος του κινήματος, για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, «αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας για τα μεγάλα λόγια και το ανύπαρκτο έργο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες αυτές είναι συνέχεια των καταγγελιών των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών για την αδιαφορία της κυβέρνησης, όσο αφορά την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών και ειδικότερα του ΟΛΘ, της Ζώνης Καινοτομίας και της ΔΕΘ». 
Ειδικότερα για τη Ζώνη Καινοτομίας, ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι «έχουμε 5 χρόνια μηδενικού έργου και απώλειας 35 εκ. € από το Γ΄ ΚΠΣ. Για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, έχουμε απόπειρα πώλησης σε ξένα κρατικά μονοπώλια, ταλαιπωρία των εξαγωγικών αλλά και εισαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, απώλεια εισοδημάτων και θέσεων απασχόλησης, απαξίωση του ΟΛΘ και καθυστέρηση κατασκευής του 6ου Προβλήτα. Για την ΔΕΘ, επίσης απόλυτη τραγωδία. Ξέχασαν τις δεσμεύσεις του 2004 για την μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την ανάπτυξή της. Ακύρωσαν τα σχέδια ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την ίδια περίοδο που στην Αττική κατασκευάστηκαν 5 σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα".
Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν τήρησε το λόγο του για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, γιατί "άν τηρούσε τον λόγο του, από τα μέσα του 2008 η Θεσσαλονίκη θα είχε νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο και το κέντρο της πόλης ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο».

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Παπαγεωργόπουλος: Να περπατήσουμε γρήγορα για τη ζώνη καινοτομίας

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων στα εκκρεμή ζητήματα του χωροταξικού σχεδιασμού και της θέσπισης κινήτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και προεδρεύων της εταιρίας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαΐου 2009, ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, προκειμένου να προσδιορίσει το μελλοντικό πλαίσιο των δράσεων. Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το ΠΑΣΟΚ
Για το θέμα της Ζώνης καινοτομίας, μόλις την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", Χρύσα Αράπογλου. Η κ. Αράπογλου υποστηρίζει ότι έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την αρχική πρωθυπουργική εξαγγελία για τη δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, "ουσιαστικά όμως δεν έχει γίνει τίποτα καθώς ούτε πρακτικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί ούτε κονδύλια έχουν δεσμευτεί, γεγονός που οδήγησε" σύμφωνα με την κ. Αράπογλου "στην παραίτηση (ύστερα από αρκετές προειδοποιήσεις και εκλύσεις δραστηριοποίησης των συναρμοδίων Υπουργείων) του Προέδρου της, καθηγητή Ιάκωβου Βασάλου". Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς γιατί, τρία χρόνια μετά την (με Νόμο) ίδρυση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δεν παραχωρήθηκαν οι δημόσιες εκτάσεις ώστε να χωροθετηθούν κάποιες περιοχές της, ούτε έχουν θεσμοθετηθεί κίνητρα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και ερευνητών σε αυτή;
Η κ. Αράπογλου ρωτά, ακόμη, για ποιο λόγο δε δεσμεύτηκαν πόροι του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ζώνης.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πρόβλημα στην ευρωπαϊκή ιχθυοκαλλιέργεια από ασιατικές επιχειρήσεις

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα είναι ο κύριος στόχος της νέας Στρατηγικής για την ιχθυοκαλλιέργεια τονίζει ο Επίτροπος Αλιείας, κ. Borg, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Γκλαβάκη, κατόπιν γραπτού του ερωτήματος που υπέβαλλε με αφορμή τον Έλεγχο Υγείας της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στη νέα Στρατηγική προβλέπονται αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού, τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις παραγωγής αλλά και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Εκτενέστερη παρουσίαση της νέας Στρατηγικής έγινε και κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας, όπου και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί η πρακτική της γείτονας χώρας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι παραγωγοί πληρώνουν εισαγωγικούς δασμούς προς στην Τουρκία, τη στιγμή που τα αντίστοιχα τουρκικά προϊόντα εισάγονται στην Ε.Ε. αδασμολόγητα. Επιπλέον αναφέρθηκαν διάφορα διοικητικά εμπόδια που συχνά αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι έμποροι και παραγωγοί στα τουρκικά τελωνεία, τα οποία δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του κλάδου.
Ο κ. Γκλαβάκης έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα των συνθηκών ανταγωνισμού όχι μόνο με τα τούρκικα αλιευτικά προϊόντα αλλά και των τρίτων χωρών, δεδομένου ότι από το 2000 και μετά οι εισαγωγές από την Ασία και τη Νότιο Αμερική έχουν σημειώσει θεαματική αύξηση, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινοτική ιχθυοκαλλιέργεια λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους και τις αμφιβόλου πολλές φορές ποιότητάς τους.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έχει ζητήσει ενίσχυση του κλάδου καθώς κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι , αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας εκτός από τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ρυθμό ανάπτυξης 6-8% ετησίως. Το 2006 παρήχθησαν στην Ε.Ε. περίπου 1.3 εκατ. τόνοι προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών περίπου 3 δισ. ευρώ και σε 65.000 θέσεις εργασίας.

Χρηματοδότηση για την έρευνα

«Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανθρωποι» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και ο ΕΟΜΜΕΧ. Η εκδήλωση είχε σκοπό την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «Ανθρωποι», το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα Ειδικά Προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση του τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα «Ανθρωποι» παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για την κινητικότητα και την επαγγελματική ανέλιξη των ερευνητών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υλοποιείται μέσω των Υποτροφιών Marie Curie, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ερευνητές να ενισχύσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Οι δράσεις Marie Curie είναι ανοιχτές σε όλα τα πεδία έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης με τη μορφή τόσο ατομικών υποτροφιών όσο και σχημάτων κοινοπραξίας. Ο συνολικός προβλεπόμενος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Ανθρωποι» ανέρχεται στο ποσό των 4,72 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΤΑ έχει οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα «Ανθρωποι» για τη Βόρεια Ελλάδα. Τα μέλη του Ελληνικού Δικτύου Εθνικών Σημείων Επαφής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ως βασική τους αποστολή την παροχή έγκαιρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης και αποτελεσματικής υποστήριξης στους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή τους στις δράσεις του προγράμματος.

Δεν καλοβλέπει τις αυξήσεις υπέρ των ταμείων των εργαζομένων το ΕΕΘ

Δε θέλουν να αυξήσουν τις εισφορές τους, προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζουν ότι, αν δώσουν κάτι παραπάνω για τους εργαζόμενους, δε θα στηριχθούν τα ταμεία, αλλά θα... καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις τους. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, το πρωί της Δευτέρας 4 Μαΐου 2009, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης(ΕΕΘ) και υπογράφει ο πρόεδρός του, Μ. Ζορπίδης.
Με την ανακοίνωση, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης "εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τις αυξήσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ, ύψους 20% στον κλάδο της υγείας και 6% στον κλάδο της συνταξιοδότησης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-1-2009, που προωθεί η διοίκηση του Ταμείου".
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης, υποστηρίζει ότι «σε μια εποχή που οι μικρομεσαίοι πλήττονται από την ακρίβεια, τις υψηλές τιμές των εμπορευματικών αγαθών, την μείωση της ρευστότητας και κατά συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, μια νέα αύξηση σε σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη, υποσκάπτει τη βιωσιμότητα και την ύπαρξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων». Αυτά υπογραμμίζει και σε επιστολή του προς την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλη Πετραλιά.
«Είμαστε γνώστες των οικονομικών προβλημάτων του Οργανισμού, αλλά η λύση δεν είναι η αύξηση των εισφορών και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία. Η λύση βρίσκεται στην τήρηση από το Ελληνικό Δημόσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ενοποιημένο ταμείο», σημειώνει ο κ. Ζορπίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί να καλύψει όλα τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ. Το ΕΕΘ έχει ζητήσει η δέσμευση αυτή να γίνει πράξη με τη θεσμοθέτηση τακτικής επιχορήγησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμού, κατά το πρότυπο του ΙΚΑ.