Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τα... ζημιάρικα τρακτέρ


Τεράστια οικονομική ζημιά μετρούν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες εκείνες οι οποίες έχασαν πελάτες ή υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν παραγγελίες. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου, με σκοπό να καταγράψει τις συνέπειες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις επιχειρήσεις – μέλη του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μέσος όρος των ζημιών για τις 238 επιχειρήσεις του δείγματος, ξεπερνά τις 33.000 ευρώ, ενώ το σύνολο της επιβάρυνσης (απώλεια τζίρου, επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, ρήτρες υπερημερίας κτλ.), μόνο για τις επιχειρήσεις του δείγματος, εκτιμάται σε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 27/1/2009 μέχρι και την Πέμπτη 29/1/2009 σε δείγμα 238 επιχειρήσεων –μελών του ΕΒΕΘ στο νομό Θεσσαλονίκης με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (μέσω του συστήματος PrimoQ της Palmos Analysis) προς τους ερωτώμενους.

9 στους 10 είπαν... αμάν!
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 90% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αποκλεισμοί πολλαπλών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου έχουν επηρεάσει τη λειτουργία τους. Από αυτές, το 86% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρέασαν «Πολύ» (45%) ή «Αρκετά» (41%), ενώ μόλις το 12% δηλώνει ότι επηρεάστηκε «Λίγο» και το 2% δεν απαντά ή δεν έχει κάποια εκτίμηση.
Από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, 8 στις 10 (78%) αναφέρουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες τους και 6 στις 10 (58%) δηλώνουν ότι είχαν καθυστερήσεις στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες και εμπορεύματα από τους προμηθευτές τους. Επίσης, το 56% αναφέρει μείωση του κύκλου εργασιών και απώλεια τζίρου, ενώ το 44% αναφέρει ότι μειώθηκε η αξιοπιστία της επιχείρησης απέναντι στους πελάτες της.

Έχασαν πελάτες και προμηθευτές
Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις (35%) υπέστησαν απώλεια πελατών και ακύρωση παραγγελιών από πελάτες, λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας έγκαιρης παράδοσης των προϊόντων τους. Τέλος, 1 στις 5 (19%) επιχειρήσεις υπέστη αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, ως συνέπεια της αναζήτησης εναλλακτικών οδών διακίνησης των εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στις 10 (81%) επιχειρήσεις του δείγματος διακινούν προϊόντα μέσω του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας.
Σε σχέση με τους προορισμούς προϊόντων και εμπορευμάτων που παρουσίασαν τα σημαντικότερα προβλήματα, από το εσωτερικό της χώρας οι περισσότερες αναφορές αφορούν Κεντρική / Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (63%) και Κεντρική Ελλάδα (61%). Ακολουθούν Δυτική Μακεδονία / Ήπειρος με (47%) και Νότια Ελλάδα (44%).
Από τους προορισμούς του εξωτερικού, τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας (28%), μέσω Ηγουμενίτσας (14%), μέσω εναλλακτικών τρόπων (λιμάνια, αεροδρόμια κτλ) (14%) και μέσω Σκοπίων (12%), ενώ μικρότερες αναφορές καταγράφονται για τις διαδρομές μέσω Αλβανίας (7%) και Τουρκίας (6%). Τέλος, μόλις το 5% των επιχειρήσεων που διακινούν οδικών τα προϊόντα τους δεν αντιμετώπισε προβλήματα προς κάποια από τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Η… λυπητερή
Σε σχέση με τη συνολική επιβάρυνση που προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις στην επιχείρηση, η εικόνα έχει ως εξής:
  • -Καμία επιβάρυνση δηλώνει το 10% των επιχειρήσεων του δείγματος
  • -Μέχρι και 1.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 10%
  • -Από 1.001 μέχρι και 5.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 16%
  • -Από 5.001 μέχρι και 10.000 ευρώ επιβάρυνση δηλώνει το 17%
  • -Από 10.001 μέχρι και 25.000 ευρώ επιβάρυνση δηλώνει το 9%
  • -Από 25.001 μέχρι και 50.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 8%
  • -Από 50.001 μέχρι και 100.000 ευρώ επιβάρυνση υφίσταται το 3%
  • -Από 100.001 μέχρι και 500.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 4%
  • -Πάνω από 500.000 ευρώ επιβαρύνθηκε το 1% των επιχειρήσεων του δείγματος
  • -Δεν έχει εκτίμηση της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η επιχείρηση ή δεν απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση το 22% των ερωτώμενων.

"Χάθηκαν" οκτώ εκατομμύρια
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία εκτιμάται, λοιπόν, ότι η μέση επιβάρυνση ανά επιχείρηση, τουλάχιστον για τις 238 επιχειρήσεις του δείγματος, ξεπερνά τις 33.000 ευρώ (περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις του δείγματος). Να σημειωθεί ότι ως συνολική επιβάρυνση θεωρείται η απώλεια τζίρου, η επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, η ρήτρες υπερημερίας κτλ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνο 1 στις 20 επιχειρήσεις δήλωνε ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα την αφήσει ανεπηρέαστη. Αντιθέτως το 80% θεωρεί ότι επηρεαστεί «Πολύ» (46%) ή «Αρκετά» (34%) ενώ «Λίγο» εκτιμά ότι θα επηρεαστεί από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών το 14%.

Παλιό το... κεραμίδι

Εγκατέλειψαν τα μεγάλα καινούργια σπίτια και στράφηκαν στην αγορά παλαιών κατοικιών, μεσαίου εμβαδού, οι περισσότεροι αγοραστές. Προσαρμόζουν, έτσι, την ανάγκη για απόκτηση πρώτης κατοικίας στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Αλλά και πάλι η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία των δύο μεγαλύτερων κτηματομεσιτικών γραφείων της χώρας, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2008, καταγράφηκε πτώση των τιμών στην κτηματαγορά έως και 12%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πτωτική είναι η πορεία και στις πωλήσεις, με τους αγοραστές να στρέφονται σε μικρότερα και μεταχειρισμένα ακίνητα.
Δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι επτά στους δέκα δεν σκοπεύουν να αγοράσουν σπίτι την επόμενη διετία και αντίστοιχο ποσοστό δεν πρόκειται να πάρει στεγαστικό δάνειο.

Αποχώρησαν κι άλλοι αγρότες

Άνοιξαν σήμερα Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009, τα περισσότερα από το μπλόκα των αγροτών, μετά και τις νέες γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί. Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στα διόδια των Μαλγάρων και τη Χαλκηδόνα. Ωστόσο, οι "σκληροπυρηνικοί", από τα μπλόκα του Προμαχώνα Σερρών και της Νίκαιας Λάρισας, παραμένουν στους δρόμους, κατηγορώντας τους συναδέλφους τους, που αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Μέχρι το μεσημέρι είχαν αποχωρήσει οι αγρότες από το κάστρο Βοιωτίας και την Αλαμάνα.
Κανονικά λειτουργούν και τα τελωνεία της Δοϊράνης, των Ευζώνων, της Εξοχής, των Κήπων και του Ορμενίου.
Στο μεταξύ απαντώντας σήμερα σε σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης, τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή των αγροτικών κινητοποιήσεων αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα με διάλογο, άνοιξε τις πόρτες, δεν έκανε ανατολίτικα παζάρια και κατόρθωσε να εξασφαλίσει απολύτως νόμιμα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ένα κονδύλι 500 εκ ευρώ. Ο κ Χατζηγάκης ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα αποτελούν δάνειο από τον ΕΛΓΑ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου το όποιο δεν έχει σχέση με τον προϋπολογισμό, ενώ ανέφερε ότι η ενίσχυση της ΑΤΕ προς τους αγρότες ίσως ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ και θα χορηγηθεί με την μορφή άτοκων δανείων.Εντός του χρόνου θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη ΓΕΣΑΣΕ.

Τρεις πυλώνες για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση

Διατηρείται, ως προτεραιότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνονται οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα και ενισχύονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει η χώρα από την κρίση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2008-2011. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν ανταπόκριση στην υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους αδύναμους, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.
Το "πράσινο φως" για το επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 -2011, που παρουσίασε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009, η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, έδωσε η Οικονομική Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρουσίασε το τρίπτυχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των ελλειμμάτων και η περικοπή δαπανών, καθώς και η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων με στοχευμένες πολιτικές.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι η οικονομική πολιτική προσαρμόζεται πλέον στα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, με τη επισήμανση ότι προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας προβλέπει την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και την επανενεργοποίηση των φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Δράση σε εθνικό επίπεδο ζητούν οι εξαγωγείς

Την κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, ζητούν από την κυβέρνηση οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτό της διασφάλισης της ρευστότητας και της αντιμετώπισης των επισφαλειών, τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγών Βορείου Ελλάδος Βασίλης Θωμαίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στο γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες λόγω της δραστηριότητας τους πλήττονται περισσότερο από τους κραδασμούς της κρίσης σε διεθνές επίπεδο .
Ο κ Θωμαίδης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση η ένεση ρευστότητας μέχρι στιγμής εμφανίζεται περισσότερο ως λογιστικό μέγεθος παρά σαν πραγματική χρηματοοικονομική ροή στην αγορά .
Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις για την διασφάλιση της ρευστότητας προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους . Πρόκειται για μια πρόταση που αναπτύσσεται μέσα από τρεις πυλώνες . Ένα τη διασφάλιση της ρευστότητας , δεύτερο τη μείωση κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τρίτο την αντιμετώπιση εσωτερικών αντικινήτρων και ενίσχυση της μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας.

Φεύγουν τα μπλόκα που... μένουν

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αγρότες της χώρας, καθώς μετά τις χθεσινές εξελίξεις αγρότες από κάποια μπλόκα αποχωρούν, ενώ συνάδελφοί τους ενισχύουν άλλα. Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες της Χαλκηδόνας. Στα διόδια των Μαλγάρων οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα δεξιά κι αριστερά της οδού.
Μετά το άνοιγμα του δρόμου στα Τέμπη, σήμερα αποχώρησαν οι αγρότες και από την εθνική οδό στις Μικροθήβες. Αμετακίνητοι εμφανίζονται ορισμένοι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, στο μπλόκο του Προμαχώνα, της Αλαμάνας και του Κάστρου καθώς επίσης και στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης.
Μέχρι το μεσημέρι είχαν αποχωρήσει και οι αγρότες από τα μπλόκα στην Εγνατία Οδό, στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης και στη Χρυσούπολη Καβάλας.
Δεν αποχωρούν τελικά από το μπλόκο των Κερδυλλίων οι αγρότες σύμφωνα με σημερινή (Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009) απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ωστόσο παραμένει ανοιχτή η Εγνατία οδός.
Στο μεταξύ, είχαμε παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζητά να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος αγροτοσυνδικαλιστών, για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Εξώδικο στο Υπουργείο Οικονομίας απέστειλε η Ομοσπονδία Υπεραστικών Λεωφορείων διαμαρτυρόμενη για τη μεγάλη οικονομική ζημιά που υφίσταται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Βρείτε τις αποθήκες των παρεμπόρων!

Μην κυνηγάτε τους μαύρους μικροπωλητές, που πουλούν διάφορα αντικείμενα στα πεζοδρόμια του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Κυνηγήστε αυτούς που τους... γεμίζουν εμπόρευμα. Βρείτε τις αποθήκες των παράνομων εμπορευμάτων και κατασχέστε μεγάλες ποσότητες! Την προτροπή αυτή δίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δ. Μπακατσέλος, με επιστολή του προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).
Το ΕΒΕΘ ζητά, με την επιστολή του, την παρέμβαση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ). Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, την Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και προς την Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
«Παρά τις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση πάταξης του παράνομου πλανόδιου εμπορίου, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, αντί να μειώνονται, πληθαίνουν οι μικροπωλητές, που διακινούν, παράνομα, σημαντικές ποσότητες παραποιημένων, ως επί το πλείστον, προϊόντων και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, με την ανοχή των αρμόδιων αρχών», τονίζεται στην επιστολή του ΕΒΕΘ που σημειώνει ότι το πρόβλημα ξεκινά «από τη δυσχέρεια των τελωνειακών αρχών να ελέγξουν τα προϊόντα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας, τα οποία και φυλάσσονται σε αποθήκες».
Ωστόσο, παρατηρεί το ΕΒΕΘ, «το πρόβλημα διαιωνίζεται, διότι οι έλεγχοι περιορίζονται σε σποραδικές συλλήψεις μικροπωλητών, χωρίς να γίνεται στοχευμένη αναζήτηση των αποθηκών, στις οποίες φυλάσσονται ή μέσω των οποίων διακινούνται παραποιημένα προϊόντα».
Στην επιστολή προς την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος ζητά «την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Υπηρεσίας και σύσσωμων των συναρμόδιων Υπηρεσιών και της αστυνομικής δύναμης της πόλης μας, με εντοπισμένους ελέγχους στις εστίες διακίνησης, προκειμένου να εκριζωθεί, επιτέλους, αυτό το νοσηρό φαινόμενο, που εκτός των παρενεργειών που προκαλεί στην αγορά, βλάπτει, ανεπανόρθωτα, την εικόνα της πόλης μας διεθνώς, μετατρέποντάς την σε κέντρο παραεμπορίου».

Το ΚΚΕ για την παρέμβαση του εισαγγελέα

Για δοκιμασμένες και σίγουρες μεθόδους τρομοκράτησης κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, για την εντολή του εισαγγελέα να σχηματίζονται δικογραφίες και να γίνονται συλλήψεις κατά αγροτών, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διαπράττουν αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να δώσουν την απάντησή τους, σε κυβέρνηση και εισαγγελέα, με το να ενισχύσουν τα μπλόκα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η έγγραφη παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και η απαίτηση να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των αγροτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε ότι πέφτει στο κενό η επιχείρηση παραπλάνησης και εμπαιγμού, αλλά και διάσπασης των αγροτών, μετέρχεται πλέον τις σίγουρες και δοκιμασμένες μεθόδους τρομοκράτησης, προκειμένου να κάμψει τους αγώνες της αγροτιάς. Αντιγράφει και σε αυτό το σημείο με ζήλο την πολιτική και τις μεθόδους του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ και τις αντιαγροτικές επιλογές ΕΕ – κυβέρνησης.
Καλούμε τους αγρότες να δώσουν την απάντησή τους στη νέα πρόκληση κυβέρνησης και εισαγγελίας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μαζικοποιήσουν τα μπλόκα, εντάσσοντας τον αγώνα τους στην πάλη για δημιουργία προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.
Ταυτόχρονα καλούμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εισαγγελική παρέμβαση και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Λύση ζητούν 9.000 ιχθυοκαλλιεργητές


Οι χαμηλές τιμές των ιχθυοπροϊόντων, σε συνδυασμό με τη σφικτή πολιτική των τραπεζών, που δεν χρηματοδοτούν εύκολα επιχειρήσεις, οδηγούν σε μαρασμό τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, έναν κλάδο με 9.000 εργαζόμενους, που έχει ραγδαία ανάπτυξη κι έχει αναδείξει τη χώρα μας σε δεύτερη δύναμη ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρώπη! Το θέμα έφερε στην επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάν. Γκλαβάκης.
Ο κ. Γκλαβάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του κλάδου, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η πιστοποίηση των ευρωπαϊκών αλιευτικών προϊόντων σε αυτή την οικονομικά δύσκολη συγκυρία. Ο προεδρεύων Τσέχος Υπουργός Αλιείας κ. Gandalovic, απάντησε ότι "η ιχθυοκαλλιέργεια είναι η αλιεία του μέλλοντος και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα".
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι τα σημάδια την οικονομικής κρίσης είναι έντονα στον κλάδο. Οι χαμηλές τιμές των αλιευτικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη σφιχτή πιστωτική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων τρίτων χωρών τα οποία παράγονται με χαμηλότερες προδιαγραφές και συνεπώς στοιχίζουν λιγότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση της Κομισιόν προς τον κ. Γκλαβάκη οι κυριότερες εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα αφορούν τις κατηγορίες των αλιευτικών προϊόντων και των υποπροϊόντων τους, ενώ από το 2005 οι κατασχέσεις των προϊόντων αυτών είναι από τις συνηθέστερες περιπτώσεις.
Για τη χώρα μας ο κλάδος έχει ιδιαίτερη σημασία αφού κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση. Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο, αντιπροσωπεύει το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας εκτός από τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία παραγωγής.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι η πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η οικονομική κρίση να μην αποτελέσει αφορμή για την απώλεια μεριδίων σε ευρωπαϊκές και ξένες αγορές. Η υδατοκαλλιέργεια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς λόγω της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων θα καλύπτει πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ψάρια και οστρακοειδή. H υπηρεσία του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO), προβλέπει ότι η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων θα αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά 50%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής κατά 40 εκ. τόνους που θα καλυφθεί από προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

H τελική πρόταση του υπουργείου ΑΑΤ προς τους Αγρότες

Αυτή είναι η τελική πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς τους αγρότες της χώρας, όπως ανακοινώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου 2009, από το υπουργείο:


Σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσει το μέγιστο των αιτημάτων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές το 2008 στα βασικά και μεγάλα προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ελιές-ελαιόλαδο και οπωροφόρα δέντρα), μετά από εξαντλητικό και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών και των συντονιστικών επιτροπών.
Στη συνέχεια, εκτιμώντας τις επιμέρους ζημιές των παραγωγών των προϊόντων αυτών, προχώρησε στην κάλυψή τους με την έγκριση πακέτου μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής και εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για ένα ποσό ιδιαίτερα γενναιόδωρο, για το οποίο η Κυβέρνηση μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξάντλησε κάθε δυνατότητα.
Οι καταβολές αυτών των αποζημιώσεων, γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος δημοκρατικός διάλογος που κυριάρχησε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων δεν βρήκε την Κυβέρνηση απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Αντίθετα διεξήχθη σε πολύωρες συνεδριάσεις καθημερινά, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, τόσο γενικό όσο και ειδικό. (Ως ανακοίνωση της 22/01)
Σήμερα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια και προϊόν, η οποία είναι η εξής:

1. ΒΑΜΒΑΚΙ
Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) € / στρέμμα
Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα

2. ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα
Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) €/ στρέμμα
Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

3. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) € / στρέμμα
Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) € / στρέμμα
Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

4. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ
Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) € / στρέμμα
Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) € / στρέμμα
Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

5. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01.

6. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ – ΚΑΠΝΟΣ –ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ – ΠΑΤΑΤΑ
Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

· Επισημαίνεται ότι με την πληρωμή των προαναφερόμενων ποσών αποζημιώσεων, το εισόδημα των αγροτών ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας και πάντως είναι μεγαλύτερο από αυτό του καλλιεργητικού έτους 2006.
Ποτέ μέχρι σήμερα, στην ιστορία της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων, δεν αποφασίστηκε να δοθούν τόσο γενναίες κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις (πακέτο 500 εκ. ευρώ), πέραν των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.
· Οι διαδικασίες καταβολής από τον ΕΛΓΑ θα επιταχυνθούν ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. Με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή τρόπο πληρωμής (πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων).
· Όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγιναν με εξαιρετική ταχύτητα, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν το δύσκολο έργο της αναλυτικής εξειδίκευσης των διαφόρων κατηγοριών των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που δικαιούται η καθεμία κατηγορία παραγωγών (στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ΚΕΠΥΟ, τον ΕΛΓΑ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς).
· Η εργασία της απόλυτης εξειδίκευσης είναι πρωτοφανής σε έκταση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, αλλά αντίθετα έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.
· Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο διάλογος με τους αγρότες και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ξεκίνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Υπήρξε εξαρχής σαφής και συγκεκριμένος, σε όλες τις φάσεις του. Η Κυβέρνηση έδρασε ταχύτατα και άμεσα και χάρη της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων και χάρη του συμφέροντος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
· Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα.
· Πέραν των ανωτέρω άμεσων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ο διεξαγόμενος διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών» και της συντονισμένης κοινής προσπάθειας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) –το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει πιο ευέλικτο. Σταθερή απόφαση του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη είναι στο ΕΣΑΠ να συζητηθούν όλα τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Καλά κρατούν τα μπλόκα!

Αγρότες από τη Χαλκιδική(τη Γαλάτιστα) έφθασαν(21.20) στη Θεσσαλονίκη, για να κλείσουν τον κόμβο του αεροδρομίου στο δρόμο που συνδέει την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, με την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Επανομής, 400 μέτρα από το μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια". Ο δρόμος ήταν κλειστός ως περίπου στις 22.00 και οι αγρότες υποστήριζαν ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε δύο κλούβες της Αστυνομίας, που είναι σταθμευμένες στο σημείο πριν τη διασταύρωση για αεροδρόμιο. Οι ίδιοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα άκρα του δρόμου. Η αστνομία, από την πλευρά της, υποστήριζε ότι κανείς δεν εμποδίζει τους αγρότες να ενισχύσουν το μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια".
Γύρω στις 22.05, η κυκλοφορία και στις δύο επαρχιακές οδούς(από Θεσσαλονίκη για Νέα Μουδανιά κι από Θεσσαλονίκη για Επανομή) διεξαγόταν χωρίς προβλήματα.
Την ίδια ώρα, τα μέλη της συντονιστικής που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, ενημέρωναν τους αγρότες στο μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια" και, λίγο αργότερα, τους αγρότες στα Μάλγαρα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα. Μάλιστα, το μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται, αύριο το πρωί, να ενισχυθεί με αγρότες από τη Χαλάστρα. Το πρωί της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου 2009 ενισχύθηκε και από κτηνοτρόφους της περιοχής.
Στις 23.00 οι αγρότες από τη Γαλάτιστα πήραν το δρόμο της επιστροφής.
Τα μπλόκα των αγροτών στο νομό Θεσσαλονίκης, άνοιξαν γύρω στις 20.45. Ένα έχει στηθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων και στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Επανομής, στα Πράσινα Φανάρια, κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Οι αγρότες άκουσαν την απόφαση του Συντονιστικού, το οποίο είχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτ. Χατζηγάκη, να συνεχίσουν, με αμείωτη ένταση, τις κινητοποιήσεις.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Έγγραφο του εισαγγελέα για επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας

Προτροπές, προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δίνει, εγγράφως, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από το Σώμα να προχωρά σε αιφνίδιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και, όταν διαπιστώνει παραβάσεις, ειδικά σε περιπτώσεις μη καταβολής αποδοχών, όπου και συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτόφωρης διαδικασίας, να ενημερώνεται ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης.
Αφορμή για την έγγραφη παρέμβαση του εισαγγελέα ήταν η μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσε, στην εισαγγελία, ο γενικός γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαργιανόπουλος. Στην αναφορά του, ο κ. Ζαργιανόπουλος προχωρά σε καταγγελίες σωρείας παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, από εταιρία καθαρισμού και φύλαξης.
Σημειώνεται ότι τις καταγγελίες δημοσίευσε ο κ. Ζαργιανόπουλος, αλλά και οι εργαζόμενες στη συγκεκριμένη εταιρία πριν από, περίπου, μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου(θυμήσου τι έγινε με κλικ εδώ).

Έληξε η απεργία στην ΕΥΑΘ

Επιτέλους θα... πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ οι καταναλωτές, οι οποίοι, τις τελευταίες ημέρες, πήγαιναν στα γραφεία της οδού Εγνατίας κι έβρισκαν, στην είσοδο, τους καταληψίες υπαλλήλους. Η απεργία έληξε, καθώς οι εργαζόμενοι δέχτηκαν, το πρωί της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου 2009, την πρόταση της επιτροπής διαιτησίας, για αναδρομικές αυξήσεις 4,5% για το 2008 και αυξήσεις 3,5% για το 2009 (την πρόταση είχε δεχτεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009 η διοίκηση της εταιρίας).
Έτσι, οι υπάλληλοι επέστρεψαν στις εργασίες τους. Απομένει να διευθετηθεί μία σειρά από άλλα αιτήματα, με κύριο την πρόσληψη προσωπικού. Οι υπάλληλοι έχουν καταγγείλλει ότι, σε ιδιαίτερα απαιτητικές και υπεύθυνες εργασίες, όπως η χλωρίωση του νερού, χρησιμοποιούνται εποχικοί υπάλληλοι, χωρίς πείρα.

Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Βίκια, από το Photoreportage

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Έχετε μικρομεσαία επιχείρηση; Μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε!

Να στηρίξει τις ΜΜΕ, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενημερωτική Ημερίδα για τη Χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την ΕΕ (http://www.sme-finance-day.eu/) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Η εν λόγω ημερίδα αποτελεί μέρος από μια σειρά εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Κρατών Μελών το 2009.

Κύριοι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος και Έρευνας και Τεχνολογίας, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.aidfunding.mfa.gr/

Η ημερήσια διάταξη της εκδήλωσης στην Αθήνα είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα: http://aidfunding.mfa.gr/images.pdf/programma.pdf


Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια:

Οι τρεις πυλώνες του Προγράμματος–Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία

Το Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ), το οποίο απευθύνεται στις ΜΜΕ, βασίζεται σε τρεις πυλώνες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της «Ενημερωτικής Ημερίδας για τη Χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την ΕΕ»:

1. Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Περισσότερα από 2.100 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 1.100 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση μέσω των χρηματοδοτικών μέσων του ΠΠΑΚ).

2. Το «πρόγραμμα στήριξης της πολιτικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (728 εκατομμύρια ευρώ).

3. Το πρόγραμμα «Έξυπνη Ενέργεια για την Ευρώπη» (727 εκατομμύρια ευρώ).


Ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων (Enterprise Europe Network)
To Enterprise Europe Network (http://www.enterprise-europe-network.ec.europa.eu/index_en.htm) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένα από τα κυριότερα εργαλεία του ΠΠΑΚ. Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 2008 και παρέχει υποστήριξη και συμβουλές σε επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη. Αποτελείται από περισσότερες από 550 τοπικές οργανώσεις-εταίρους, προσφέροντας συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις για επιχειρηματίες και εταιρείες σε περισσότερες από 40 χώρες: στην ΕΕ-27, στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως είναι η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και σε άλλες συμμετέχουσες τρίτες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ και μέρος της Κίνας.
Στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες του
Enterprise Europe Network παρέχονται μέσω μιας κοινοπραξίας από 16 οργανισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κλαδικοί φορείς, ινστιτούτα έρευνας και τεχνολογίας, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και φορείς με βαρύνοντα ρόλο στον τομέα της καινοτομίας και των ΜΜΕ (http://www.enterprise-hellas.gr/).

Χρηματοδοτικά μέσα του ΠΠΑΚ
Τα χρηματοδοτικά μέσα του ΠΠΑΚ αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Στοχεύουν στην κινητοποίηση των τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών οργανισμών προς όφελος των ΜΜΕ. Καθώς τα αποτελέσματα των προηγούμενων προγραμμάτων ήταν ελπιδοφόρα, τα κεφάλαια σχεδόν διπλασιάστηκαν για την περίοδο 2007-2013.
Η Επιτροπή έχει αναθέσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) τη διαχείριση των εξής μέσων:

· «Μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ»: Η ΕΕ αναλαμβάνει ένα μέρος του κινδύνου, τον οποίο συνεπάγεται η χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν σε ΜΜΕ. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει προσφέρει εγγυήσεις ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καλύπτοντας χαρτοφυλάκια δανείων συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

· «Μηχανισμός Υψηλής Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τις ΜΜΕ» (GIF): Το ΕΤαΕ επενδύει σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα οποία εστιάζουν τις δραστηριότητές τους σε μικρές εταιρείες υψηλής ανάπτυξης. Η συμμετοχή του ΕΤαΕ σε ταμεία αυτού του είδους τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύουν περισσότερα κεφάλαια σε ΜΜΕ που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους και να προσελκύουν ευκολότερα και άλλους επενδυτές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΠΠΑΚ και την εφαρμογή των χρηματοδοτικών μέσων (παράρτημα 2), συμβουλευτείτε την ακόλουθη απόφαση της ΕΕ (EL):

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ?LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:310:0015:0040:EL:PDF

Βιολογικές: Καλλιέργειες με προοπτικές


Τους 25.000 έφθασαν οι Έλληνες αγρότες βιολογικής καλλιέργειας και οι κτηνοτρόφοι βιολογικής παραγωγής. Τον αριθμό αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην εκδήλωση Biogala του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων. Πλέον, στη Δ Προγραμματική Περίοδο, η προσπάθεια του υπουργείου κατευθύνεται στο να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, η ανταγωνιστικότητά τους και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από βιολογικές καλλιέργειες.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα "δεν περπατούν" στην αγορά. Οι υψηλές τιμές των προϊόντων, από τη μία, η κακή ενημέρωση των καταναλωτών από την άλλη, δε βοηθούν τη διάθεση των βιολογικών προϊόντων -γεωργίας και κτηνοτροφίας- στο πλατύ κοινό.
Ο υφυπουργός, στην ομιλία του, υποστήριξε ότι "πρέπει να ενδυναμωθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα διανομής προς τους καταναλωτές, γιατί έτσι θα δώσουμε διεξόδους μαζικής εμπορίας είτε μέσω καταστημάτων και συγκεκριμένων σημείων πώλησης είτε μέσω αγορών βιολογικών προϊόντων ή συνεταιρισμών που παράγουν και διακινούν οι ίδιοι τα βιολογικά τους προϊόντα".
Αναμένεται ότι στη Δ Προγραμματική Περίοδο, οι δράσεις οι οποίες θα προωθηθούν θα αφορούν, κυρίως, την ενθάρρυνση των αγροτών και των επενδυτών να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς και clusters. Επίσης, ειδικά προγράμματα αναμένεται να προωθηθούν για την πιστοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ετοιμοι να πάνε Αθήνα οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια Λαναρά

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων, από το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2008 και για μισή ώρα, έκλεισαν οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (πρώην Λαναράς).
Πρόκειται για 14 εργοστάσια, κάποια από τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν και κάποια που υπολειτουργούν. Οι εργαζόμενοι, από τον Απρίλιο, αναμένουν χρηματοδότηση κι ελπίζουν να τα θέσουν σε λειτουργία.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων των Κλωστηρίων Ναούσης, Ηλίας Χαρίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν, ως το μεσημέρι της Τρίτης 20 Ιανουαρίου 2009, να απαντήσει γραπτώς τι πρόκειται να γίνει και πότε θα δοθούν από τις τράπεζες τα 25 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστεί πρώτη ύλη και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν απάντηση, είναι αποφασισμένοι να μεταβούν στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή Ζορπίδη στον υπουργό Ανάπτυξης για τα προβλήματα με το ΤΕΜΠΜΕ

Τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης άτοκων δανείων τριετούς διάρκειας, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, έθεσε με επιστολή του στον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. Στην επιστολή επισημαίνει ότι το Επιμελητήριο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος έγινε δέκτης παραπόνων από τα μέλη του για τη συμπεριφορά των τραπεζών. Όπως τονίζει, οι τράπεζες προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες από το να διεκδικήσουν το ευνοϊκό δάνειο με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Το ΕΕΘ θεωρεί ότι «το κριτήριο κερδοφορίας επί τρεις συνεχείς χρήσεις αποκλείει επιχειρήσεις βιώσιμες. Είτε αυτές είναι νέες και στην πρώτη εταιρική τους χρήση εμφάνισαν ζημίες, είτε έκαναν επενδύσεις που δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση από τη πρώτη χρονιά. Εξάλλου θεωρούμε ότι το μέτρο αποσκοπεί στη βελτίωση ακόμη περισσότερο της θέσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και όχι επιχειρήσεων που ούτως η άλλος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΕΕΘ οι τράπεζες προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να καλύψουν το 20% του δανείου που μένει ακάλυπτο από την εγγύηση, ενώ συνυπολογίζουν την υπάρχουσα δανειακή επιβάρυνση του επαγγελματία στο ποσό του δανείου που σκοπεύουν να εγκρίνουν. Αν δηλαδή ένας επαγγελματίας έχει ήδη δάνειο κεφαλαίου κίνησης ίσο με το 20% του τζίρου του, το δάνειο που θα του δοθεί με την εγγύηση του Δημοσίου θα είναι τελικά ίσο με το 10% του τζίρου του.
«Πρόκειται για απαράδεκτα πράγματα και μεθοδεύσεις που στην πράξη ακυρώνουν ένα ευεργετικό πρόγραμμα που πράγματι μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Ζορπίδης.

Προτάσεις
Με στόχο την άρση του αδιεξόδου το Επιμελητήριο προτείνει:
  1. Να μειωθεί το κριτήριο της κερδοφορίας στις δύο από τρεις χρήσεις.
  2. Η υπάρχουσα δανειακή κατάσταση της επιχείρησης να μην επηρεάζει το ύψος της δανειοδότησης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.
Το Επιμελητήριο ζητά από το υπουργείο να καταγγείλει δημόσια «όσες τράπεζες δημιουργούν προβλήματα». Προτείνει, δε, να χρησιμοποιηθούν οι δύο κρατικές τράπεζες(η Atebank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ως μοχλός πίεσης.

Πήραν… φωτιά οι ακάλυπτες επιταγές

Κατά 174,7% αυξήθηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι δείκτες πιστωτικής ασφυξίας της αγοράς.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών έφθασε σε 170,25 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο σύνολο του 2007, σφραγίστηκαν επιταγές συνολικού ύψους 921,881 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 το ποσό εμφανίζεται αυξημένο κατά 40,2% και ανήλθε στα 1,291 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ. Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως από εδώ και στο εξής κάθε μήνα θα έχουμε μεγάλη άνοδο στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών.

Ζορπίδης: Η κρίση ήρθε!

«Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Τα μηνύματα από τους καταναλωτές μας προειδοποιούν ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά που θα δοκιμαστούν σοβαρά οι επιχειρήσεις μας. Το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα πρόσφατα γεγονότα με τα επεισόδια ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή». Αυτά υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχ. Ζορπίδης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής του ΕΕΘ, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας.
Ο κ. Ζορπίδης υπογράμμισε ότι «η μείωση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί σε μικρότερους τζίρους και δυστυχώς σε λουκέτα όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν. Η αγωνία για το αύριο είναι έντονη. Πριν μερικά χρόνια από τη δουλειά μας μπορούσαμε να δημιουργήσουμε υποδομές για το μέλλον, τις επιχειρήσεις και κυρίως για τα παιδιά μας. Σήμερα δουλεύουμε για να συντηρηθούμε και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Καθημερινά δίνεται μάχη για να μη σφραγιστούν επιταγές. Μάχη που για πολλούς χάνεται. Το επόμενο δίμηνο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο», προέβλεψε.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζήτησε αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση της δράσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.«Η ιδέα ήταν καλή, αλλά για άλλη μια φορά η υλοποίηση αποδείχτηκε προβληματική και ανέφικτη. Ο επαγγελματίας αντί να βρει βοήθεια, μετατρέπεται σε μπαλάκι από τις τράπεζες για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το πρόγραμμα δεν περπατά, για να μη πω ότι σαμποτάρεται από τις τράπεζες. Οι εκταμιεύσεις των δανείων είναι ελάχιστες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κάλεσε τους φορείς της Πολιτείας να προστατέψουν τους επαγγελματίες από την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, αλλά και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με αιχμή το παραεμπόριο. «Τα πεζοδρόμια της Τσιμισκή είναι απροσπέλαστα. Οι επαγγελματίες μας μεταφέρουν καθημερινά την αγωνιά τους. Πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει αυτό το χάος. Την ίδια ώρα που ανθεί το παραεμπόριο, οι επαγγελματίες δέχονται εξοντωτικά πρόστιμα, επειδή καταλαμβάνουν λίγα τετραγωνικά μέτρα στο πεζοδρόμιο. Η παρανομία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, αλλά δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Μίλησε και για τα φακελάκια: «Θέλουμε δίπλα μας έναν κρατικό μηχανισμό που θα μας εμπνέει εμπιστοσύνη, που θα δίνει ώθηση στους καλούς και συνεπείς επαγγελματίες και θα απομονώνει τα παράσιτα. Οι συναλλαγές μας με το Δημόσιο δεν πρέπει να σκιάζονται από φαινόμενα διαφθοράς, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Κανείς από εμάς δεν θέλει να δίνει φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του», υπογράμμισε.

Ο νέος ΥΜΑΘ
Ο νέος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των φορέων της Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο μιας ανηφορικής πορείας». Όσο για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ(το είχε χειριστεί ως υφυπουργός Ανάπτυξης), αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα γκισέ ορισμένων τραπεζών οι επαγγελματίες, αλλά πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων θα βρει σύντομα το ρυθμό του.
Όσον αφορά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε ότι τον επόμενο 1,5 χρόνο μέσω των δράσεων του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 1,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή ευνοϊκών τραπεζικών δανείων, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε, από την πλευρά του. ότι η δημοτική αρχή στηρίζει με όσες δυνατότητες διαθέτει τους επαγγελματίες.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν και ο τυχερός της βασιλόπιτας! Κέρδισε το φλουρί, για τρίτη συνεχή χρονιά!

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αλλαγές στο Λιμάνι;

Σε λιμάνι της... αγωνίας έχει μετατραπεί, τις τελευταίες ημέρες, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Χάτσισον ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" και, από το Μαξίμου διεμήνυσαν ότι "ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε μια αλλαγή". Όλα δείχνουν ότι ο Γιάννης Τσιάρας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ο.Λ.Θ, ηθελημένα ή άθελα.
Οι προσπάθειες που έγιναν, τα τελευταία χρόνια, δεν ευωδόθηκαν. Το λιμάνι -λένε οι Κασσάνδρες- μετατράπηκε σε... νέα Λαδάδικα, με τα εστιατόρια και τα μπαράκια να ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, αλλά τις εγκαταστάσεις υποδομής να μη γνωρίζουν την παραμικρή βελτίωση.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία τα οποία ανακοινώνει ο ΟΛΘ. Έτσι, το 2008(από τον Ιανουάριο ως και τον Νοέμβριο) διακινήθηκαν από το λιμάνι της Θεσσαλοκνίκης 14.373.245 τόννοι, έναντι 16.231.478 τόνων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007 -δηλαδή είχαμε πτώση της τάξης του -11,45%. Η μεγαλύτερη (ποσοστιαία) πτώση ήταν αυτή στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (-46,01%), η οποία, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού οφείλεται στην απεργία των τελευταίων μηνών -κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ.
Πάντως, ο ΟΛΘ τα πήγε καλύτερα στον τομέα της διακίνησης επιβατών: 162.731 επιβάτες διακινήθηκαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2008 και μόνον 148.215 το 2007. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, το καλοκαίρι που πέρασε, είχαν δημιουργηθεί τα γνωστά προβλήματα με τις άγονες γραμμές και τις αποσύρσεις εταιριών.
Ακόμη, όμως και η διάρκεια της κινητοποίησης χρεώνεται στον κ. Τσιάρα, ο οποίος -είναι αλήθεια- είχε να αντιμετωπίσει... θεούς και δαίμονες. Ακόμη και την οικονομική συγκυρία, η οποία -τουλάχιστον σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΘ- οφείλεται για το ότι η κοινοπραξία εταιριών Χάτσισον αποφάσισε να "τραβηχτεί" από τη συμφωνία για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Στελέχη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η ιστορία αυτή "έχει πάει πίσω, τουλάχιστον δύο χρόνια".
Καθώς, λοιπόν, από τη μία έχει διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΘ κι από την άλλη έχει καταρρεύσει η επικείμενη συμφωνία για τον ΣΕΜΠΟ, η δυσαρέσκεια της κεντρικής εξουσίας είναι έκδηλη. "Έδωσαν δικαίωμα στον έναν και στον άλλον να εμφανίζονται ως... σωτήρες του λιμανιού", σχολίαζε κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενο στην εκδήλωση για το λιμάνι την οποία οργανώνει για τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009, στην αποθήκη Γ του ΟΛΘ, η παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" της δημοτικής συμβούλου και βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου. Στην εκδήλωση, εκτός από την κ. Αράπογλου, έχουν κληθεί να μιλήσουν ο αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κύρρου και ο επίκουρος καθηγητής Λιμενικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θάνος Πάλλης. Στη συζήτηση έχουν κληθεί να πάρουν μέρος φορείς της Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ποιοί κλέβουν τις καθαρίστριες;

Να παίρνουν τουλάχιστον το βασικό μισθό διεκδικούν οι καθαρίστριες που εργάζονται, μέσω εργολάβων, σε υπηρεσίες και δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου τους, καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους... κλέβουν ώρες από το ωράριο εργασίας, αλλά και τα ένσημά τους! Τονίζουν ότι δεν τους καλύπτουν συμβάσεις εργασίας και εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στη συνάδελφο τους από την Αθήνα, Κωνσταντίνα Κούνεβα, στην οποία επιτέθηκαν άγνωστοι, με βιτριόλι.
Για εργασιακό μεσαίωνα μιλούν οι καθαρίστριες που εργάζονται μέσω εργολάβων σε υπηρεσίες και δημόσιους οργανισμούς. Αμείβονται με ελάχιστα χρήματα -μόλις 500 ευρώ.
Αυτό, όπως κατήγγειλε η καθαρίστρια Αναστασία Παρασκευοπούλου, συμβαίνει ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες!
"Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο θα πρέπει κανονικά να εργάζονται 90 καθαρίστριες, για το μισθό των οποίων τα χρήματα καταβάλλονται από το αρμόδιο υπουργείο. Ο εργολάβος όμως απασχολεί στο εν λόγω νοσοκομείο μόνον 60 καθαρίστριες, με μισθό 500 ευρώ και καρπώνεται τη διαφορά", όπως κατήγγειλε ο Γ.Γ του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος.
Για το θέμα εστάλη επιστολή στη διοίκηση του Ιπποκρατείου , ενώ αύριο θα ενημερωθεί και ο εισαγγελέας. Αν δεν πληρωθούν τη διαφορά που προκύπτει από το βασικό μισθό με αυτό που παίρνουν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Οι καθαρίστριες εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στη συνάδελφο τους από την Αθήνα Κούνεβα , που δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Όπως καταγγέλλουν, οι δύο άνδρες που πέταξαν βιτριόλι στην Κωνταντίνα Κούνεβα, εκτελούσαν εντολές και η επίθεση έγινε επειδή η συγκεκριμμένη καθαρίστρια είχε επιδείξει συνδικαλιστική δράση.
Αντίστοιχα προβλήματα με τις καθαρίστριες αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι μέσω εργολαβιών στον τομέα της φύλαξης και για το λόγο αυτό προχώρησαν στη σύσταση κοινού σωματείου. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν απειλές για τη συμμετοχή τους στο σωματείο.

746 θέσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης

Άρχισε από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τις 746 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που προκήρυξε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, που αφορούν την κάλυψη αναγκών της αντιδημαρχίας Καθαριότητας.
Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι υποψήφιοι μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα (2310) 375.331, 375.332 και 375.273.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τραβάνε το σχοινί στην ΕΥΑΘ

Προβλήματα στην υδροδότηση κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν οι Θεσσαλονικείς. Κι αυτό, επειδή οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ αποφάσισαν επ’ αόριστον κατάληψη του κτιρίου της εταιρίας και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γ. Σκόδρας, κατέθεσε, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009, αναφορά στον εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη της εισόδου του κτιρίου της εταιρίας, προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία της. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημ. Παπαγεωργίου, ο οποίος παρέλαβε την αναφορά, ζήτησε, από αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, να διενεργήσει ένορκη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθεί αν -και ποια- αδικήματα διαπράττονται.
Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ελήφθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιανουαρίου 2009. Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς και να γίνουν νέες προσλήψεις, επειδή το προσωπικό, όπως υποστηρίζουν, δεν επαρκεί.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Σκόδρα, κάνει λόγο για παράλογες διεκδικήσεις των εργαζομένων, καθώς όπως υποστηρίζει, αποτελεί κοινωνική πρόκληση, οι συνδικαλιστές να ζητούν αυξήσεις 7% αναδρομικά για το 2008 και 7,5% από 1-1-2009. Κατηγορεί, δε, τους συνδικαλιστές, ότι απολαμβάνουν πολύ υψηλούς μισθούς.
Όταν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ απάντησαν ότι ζητούν αυξήσεις 3,5%, από τη διοίκηση της εταιρίας εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία παρόμοια πρόταση δεν έχει κατατεθεί στην ΕΥΑΘ από πλευράς εργαζομένων. Μάλιστα, προτρέπει τους εργαζομένους να υποβάλουν, εγγράφως, την πρόταση αυτή.
Λόγω κατάληψης του κτιρίου, δεν λειτούργησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα οι κεντρικές υπηρεσίες της εταιρίας που στεγάζονται στο κτίριο της οδού Εγνατίας 127. Από την ΕΥΑΘ ανακοινώθηκε ότι για βλάβες του δικτύου ύδρευσης, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6944 647729.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Στους δρόμους οι αγρότες

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες. Πραγματοποίησαν πορεία, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου 2009, στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν με σύνθημα "Η Αντιαγροτική Πολιτική Δεν είναι Μονόδρομος". Διεκδίκησαν ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.
Οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, αλλά και νεολαίοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στη συνέχεια, περίπου 150 από αυτούς(οι 5 με τρακτέρ κι αγροτικά μηχανήματα και οι περισσότεροι με τα πόδια), πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των κεντρικών δρόμων τη πόλης, ως το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εκεί, θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και, στη συνέχεια, αποχώρησαν.
Στο ψήφισμα συμπεριέλαβαν, ακόμη, ως αιτήματά τους, να παραμείνωουν στον α πυλώνα οι επιδοτήσεις καπνοπαραγωγών, να γίνει αναπροσαρμογή της επιστροφής του ΦΠΑ, να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν δημοκρατικά οι συνεταιρισμοί, να επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ σταθερά από τον κρατικό προϋπολογισμό -ώστε να καλύπτει τις ζημιές σε ποσοστό 100%- σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
Στο ψήφισμά τους υπογραμμίζουν ότι "οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ είναι εξοντωτικές και μετριούνται με την πτώση του εισοδήματός μέχρι και 40% φέτος". Χαρακτηρίζουν "προκλητικούς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, που είναι, πέρα για πέρα, ανθυγιεινός για τους αγρότες". Τέλος, καλούν, αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Με πτώση άρχισε η βδομάδα στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό ήταν το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επικράτησαν ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ανασταλτικά επέδρασε και η πτωτική πορεία των ευρωαγορών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σημειώνοντας απώλειες: -1,14%, στις 1870,81 μονάδες.

Αναβολή στην περαίωση

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006, από το υπουργείο Οικονομικών. To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει, ακόμη, το ενδεχόμενο να στείλει, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, ειδοποιητήρια σε 300.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση.
Για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο ως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η απάντηση της ΕΥΑΘ στην κατάληψη

Πόλεμο με τους συνδικαλιστές άνοιξε η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Σε ανακοίνωσή της, για το θέμα της συμβολικής κατάληψης της εισόδου του κτιρίου, η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει την ενέργεια των εργαζομένων παράνομη και "πέρα από κάθε έννοια δικαίου", επισημαίνει ότι, αν η διοίκηση προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 7,5% για το 2008 και για το 2009 θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών (κατά 7,2%) και τονίζει ότι η πορεία της ΕΥΑΘ, ως τώρα, είναι μόνον ανοδική.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΥΑΘ έχει ως εξής:
Αναφορικά με την πέρα από κάθε έννοια δικαίου και παράνομη κατάληψη από μερίδα συνδικαλιστών της εισόδου των γραφείων της εταιρείας στην Εγνατία και την παρεμπόδιση εισόδου των εργαζομένων που προσήλθαν στην εργασία τους, σας ενημερώνουμε τα εξής:
Αποτελεί κοινωνική πρόκληση οι συνδικαλιστές να ζητούν αυξήσεις 7% αναδρομικά για το 2008 και 7,5% από 1 – 1 – 2009, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 15,2%. Κάτι τέτοιο, αν υιοθετηθεί, θα επιβαρύνει τα τιμολόγια για τους καταναλωτές κατά 7,2%. Επισημαίνεται ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο στην ΕΥΑΘ Α.Ε. ανήλθε για το 2007 σε 47.000 €. Η εταιρεία έγκαιρα, από το Μάρτιο 2008, είχε προτείνει συνολική λύση θέματος, αλλά συνάντησε την άρνηση των συνδικαλιστών. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας βρίσκεται στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης.
Για το 2009 η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει «παγώσει» τα τιμολόγια για 400.000 καταναλωτές και έχει μειώσει κατά 20% τα τιμολόγια για 5.400 πολύτεκνες οικογένειες. Εάν οι συνδικαλιστές επιθυμούν να επιβαρυνθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών κατά 7,2% για να απολαμβάνουν οι ίδιοι αποδοχές πάνω από 50.000 € ετησίως, να το πουν δημόσια.
Η ΕΥΑΘ Α.Ε. επενδύει τα κέρδη της προς όφελος των καταναλωτών και έχει επιτύχει την αύξηση της κερδοφορίας μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων και της μείωσης του κόστους.
Η ΕΥΑΘ Α.Ε. κατέγραψε το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο με αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας και το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με μείωση του κόστους πωλήσεων. Έτσι, την περίοδο 2004 – 2008 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 51,48%, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 101,86%, τα προ φόρων κέρδη κατά 482,66%, ενώ αντίστοιχα τα μετά φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 692,55%.
Πρόδηλο είναι ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, τη συμπίεση του κόστους, τη διαφάνεια και τους ανοιχτούς διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι ενοχλεί η κατάργηση των αυξήσεων στο κόστος που οι συνδικαλιστές - εκπρόσωποί τους είχαν εγκρίνει για τους πάσης φύσεως εργολάβους και προμηθευτές. Φαίνεται ότι δεν είναι αρεστή η μείωση του κόστους (α) αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης κατά 73%, (β) στο δίκτυο αποχέτευσης κατά 60%, (γ) στο διυλιστήριο πόσιμου νερού κατά 38%, (δ) στο βιολογικό κατά 40% και (ε) στους ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι σαφές ότι επιθυμούν την επάνοδο στις εποχές που ορισμένοι συνδικαλιστές είχαν τρία χρόνια να «χτυπήσουν» κάρτα και ουσιαστικά αρνούνταν να εργαστούν.

Κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ

Περίπου 50 εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ πραγματοποιούν, πρωί της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου 2009, διαμαρτυρία στην είσοδο του κτιρίου της Εταιρίας, στην οδό Εγνατία: Έχουν καταλάβει, συμβολικά, την είσοδο του κτιρίου και δεν επιτρέπουν σε συναδέλφους τους να εισέλθουν στα γραφεία της ΕΥΑΘ και να εργαστούν.
Οι υπάλληλοι της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού η οποία, όπως υποστηρίζουν, προκαλεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία της ΕΥΑΘ και στην εξυπηρέτηση του κοινού. Ένα από αυτά είναι και η χλωρίωση του νερού την οποία, όπως καταγγέλλουν, κάνει πλέον ανειδίκευτο προσωπικό. Επίσης υποστηρίζουν ότι "πάει πίσω" το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρίας.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

"Αποκλεισμένη" η Σαμοθράκη

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, παραμένει, για έκτη συνεχή ημέρα, η Σαμοθράκη. Οι ναυτεργάτες του οχηματαγωγού «ΣΑΟΣ 2», συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας την οποία πραγματοποιούν, με αίτημά τους την καταβολή των δεδουλευμένων τους από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Όσοι θέλουν να ταξιδεύσουν από και προς τη Σαμοθράκη, εξυπηρετούνται, περιοδικά, με πλοία από το λιμάνι της Καβάλας. Για τη διευκόλυνσή τους, η νομαρχία Έβρου ναύλωσε λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Καβάλα. Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιάννης Πετρούδας, απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα πλοίο.